Stäng fönster Falköping kn, SÖRBY 16:1 SÖRBY KYRKA

Beskrivning
SÖRBY KYRKA omges av en kyrkogård som är är platt och gräsbevuxen med kyrkan placerad på den nordöstra delen. Kyrkogården inramas av en bred, vällagd kallmur mestadels bestående av runda gråstenar. Mot landsvägen i söder, skolgården i väster och parkeringsplatsen i öster står rundbågiga kalkstensstolpar med smidesgrindar. Grindarna åt söder och öster är yngre och tillkomna när kyrkogården ändrades under mitten av 1940-talet. Efter ett förslag från arkitekt Edgar Haasum, rätades den östra kyrkogårdsgränsen ut, kyrkogården utvidgades åt söder, nya grindar tillkom i den då kompletterade stenmuren. I det nordöstra hörnet uppfördes en ekonomibyggnad med redskapsbod och torrdass.
Från den södra och den västra grinden löper grusgångar fram mot tornet och runt kyrkan. Från grinden i öster, ända till muren i väster, löper en gång belagd med kalkstensplattor och markerar kyrkogårdens tidigare avgränsning. Innanför muren finns en oregelbunden rad av höga lövträd, mest lindar men i norr askar. Stora stubbar finns kvar efter träd som tidigare kompletterat raden. I kyrkogårdens nordöstra hörn står en mindre ekonomibyggnad av trä. I grinden invid huset finns en trappa som leder upp till en kompost utanför muren.
Gravarna är ordnade i rader med nord-sydlig riktning. Norr om kalkstensgången har gravvårdarna blandat utseende, många med grusfyllda stenramar. Sydost om kyrkan finns en gravtumba från 1745 och öster om kyrkan finns en grav inramad av gjutjärnskedjor mellan stående stenar. På kyrkogårdens sydöstra del, liksom norr om sakristian finns fria ytor.
EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden har rektangulär plan, stående panel som är målad grå och garageport samt dörr till utedasset åt söder. Sadeltaket är belagt med svart plegeltak.