Stäng fönster Falköping kn, SOLBERGA 16:1 SOLBERGA KYRKA

Beskrivning
SOLBERGA medeltida KYRKA ligger högst upp på kyrkogården som utgörs av en markerad kulle. Kyrkogården är utplanad åt söder, närmast kyrkan, medan övriga delar ligger på en nedre, mer sluttande avsats. Åt väster avgränsas kyrkogården delvis av en kallmurad gråstensmur vilken på grund av höjdskillnaden och utjämningen blivit mer av en terrassmur som endast sticker upp några decimeter ovan kyrkogårdens markplan. Innanför muren finns lövträd, såsom oxel, björk, al och lönn, av olika ålder. Utanför muren sluttar marken brant åt alla håll. I en muröppning sydväst om kyrkan hänger två, relativt moderna, smidesgrindar på grindstolpar av sten. Grusgången, som leder genom den närliggande gården sydväst om kyrkan, fortsätter genom grinden och upp mot kyrkans västport. Ingången till koret når man via betongplattor, lagda i gräset, på kyrkans södra sida. Några meter väster om vapenhuset finns en fristående, sexsidig klockstapel. Gravvårdarna ligger i rader med nord-sydlig riktning söder och öster om kyrkan samt sydväst om klockstapeln. Gravvårdarna har ingen högre ålder och de flesta är av mindre storlek. Några har små planteringsramar av sten. Enligt uppgift finns en kolerakyrkogård från 1711 på området. Här skall 42 stycken avlidna ha begravts i en massgrav.
KLOCKSTAPELNS nedre del kragar ut nedtill och är täckt med sånär obehandlade stickspån. Åt öster finns en dörr i liv med den lutande fasaden. Dörrbladet är nytillverkad efter äldre förlaga. Mellandelen består av stående locklistpanel, målad faluröd, med svarta ljudluckor av stående plank och med utanpåliggande smidesgångjärn. Stapelns huv är täckt med liggande, svart bandplåt som är relativt ny. Upptill kröns huven av en smidesspira i form av ett kors med en tupp upptill. Klockstapelns första våning används som redskapsbod och i den andra våningen hänger en medeltida storklocka intill en lillklocka, inköpt 1774.