Stäng fönster Falköping kn, SLÖTA 21:1 SLÖTA KYRKA

Beskrivning
SLÖTA KYRKA - Kyrkogården som omgärdar kyrkan är rektangulär och sluttar åt öster. Den är utökad åt söder med lägre etapp. Kyrkogården är gräsbevuxen och har kvar något av det äldre systemet av grusgångar. På norra, södra och västra sidorna omges kyrkogården av en låg, kallmurad mur. Av den östra muren kvarstår endast en bit i norr. Resten är ersatt av en låg häck. Här innanför och innanför hela muren i väster står en rad med lindar.
Huvudingången,väster om tornet, har två breda smidesgrindar som är upphängda på grindstolpar som är huggna i granit och krönta av stenklot. Ingången breddades 1950. Ytterligare en ingång finns mitt på norrmuren, dock utan grind. Från ingångarna leder grusgångarna fram till kyrkans portar och runt kyrkan. Koret rundas av en gång närmast byggnaden samt en gång nedanför i öster. Mellan dessa gångar finns en grässlänt i vilken man placerat 14 äldre gravhällar. Mitt för koret förbinds gångarna av trappsteg i kalksten, enligt en inskription lagda 1987. Söder om kyrkan har intillliggande gång lagts igen och utrymmet är gräsbevuxet. Utanför sydportalen finns en trappa av sedimentär bergart med förbindelse till grusgången nedanför.
Den södra delen av kyrkogården består av fyra terrasseringar. På den översta, närmast kyrkan finns några större gravplatser med höga gravstenar och/eller smidesstaket. Den andra nivån inrymmer gravvårdar av skiftande ålder, på den sydöstra delen invid berberishäckar. På den sydvästra delen avskiljs raderna av smala, stenlagda gångar.
Den tredje terrasseringen, sannolikt den yttersta delen av kyrkogården före utvidgningen, och den fjärde avsatsen har kalkstenstrappor med trappräcken av smide. Innanför den låga muren i söder har man nyligen planterat en rad med lindar. Den tredje avsatsen har, i den västra delen, ett område med gravar som har grusfyllda stenramar. Den fjärde avsatsen har gravvårdar endast på den västra delen. På den norra delen finns gravvårdar, mestadels mindre utan grusfylld ram, placerade i rader med nord-sydlig riktning.
1997 fick man tillstånd att ta ned träd samt att nyplantera på kyrkogården.