Stäng fönster Falköping kn, NÄS 16:1 NÄS KYRKA

Beskrivning
NÄS KYRKA omges av en rektangulär kyrkogård som avgränsas med en låg och bred kallmurad stenmur. Öster om kyrkan, innanför muren, löper en häck och utanför växer en trädrad av mindre lindar. Innanför den västra muren står en rad av höga lönnar. Huvudingången till kyrkogården, mitt emot kyrkans västportal, har smidesgrindar på grindstolpar av granit. Från grindarna löper en grusgång runt hela kyrkan. I den södra muren, i höjd med sydportalen, finns en liten smidesgrind (1900-tal) som hänger på runda cementstolpar. Kyrkogårdsdelen norr om kyrkan är omdanad och moderniserad, bl.a. genom att gravkvarteren markeras av låga häckar av ölandstok. Några hängaskar ger skugga till bänkar på en yta belagd med betongplattor. På den norra delen av kyrkogården finns inga äldre gravvårdar medan den södra behållit mycket av sin äldre karaktär med gravvårdar av blandade åldrar och storlek som står placerade i rader med nord-sydlig riktning. Det mesta av grusgångssystemet har såtts igen. På den nordvästra delen av kyrkogården finns en långsmal ekonomibyggnad.
EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden, som sannolikt är från första hälften av 1900-talet, har en fasad av vitmålad locklistpanel, pulpettaket är täckt av korrugerad plåt. På den västra kortsidan finns ingång till ett redskapsskjul och på sydfasaden till ett torrdass.