Stäng fönster Falköping kn, LUTTRA 25:1 LUTTRA KYRKA

Beskrivning
LUTTRA KYRKA ligger nära mittten av den omgivande, nästan ovala kyrkogården som till största delen begränsas av en kallmurad stenmur. Innanför muren finns en hög trädrad av oxel, ask, lind och lönn samt en låg häck i söder och väster. Den norra sidan av kyrkogården ligger högt ovanför marknivån vilket gör att muren här fungerar som terassmur. Åt nordost avgränsas kyrkogården av en låg häck utanför vilken marken sluttar i en grässlänt med björkar.
Sydost om kyrkan finns en stiglucka i muren. Från stigluckan går en grusgång rakt åt väster, ned till skolbyggnaden. Gångar leder även fram till vapenhuset, till smidesgrinden och trappan söder om vapenhuset, längs korets östvägg till sakristieingången. Spridda gångar finns på norra och södra sidan om kyrkan.
De flesta gravvårdarna finns på kyrkans östra, västra och södra sida. Bland dem finns några större och äldre gravvårdar, varav några har grusfylld stenram. Söder om kyrkan är gravarna placerade i rader med öst-västlig riktning och öster om kyrkan i nord-sydlig riktning. Det finns få gravstenar på kyrkans norra sida, dock två äldre gjutjärnskors samt en äldre gravhäll i slänten åt nordost. I väster omges gravvårdarna av buxbomshäckar. Norr om kyrkan, tätt mot kyrkogårdsmuren, finns en enklare ekonomibyggnad som är byggd i suterräng. Väster om byggnaden finns en kompost.

STIGLUCKA - Denna är murad, vitputsad och har sadeltak täckt med tvåkupigt lertegel. Som golv har stigluckan två äldre gravhällar. Smidesgrinden har trepassmönster. Ut mot vägen finns en stentrappa.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden har plankstomme med röd locklistpanel och pulpettak belagt med korrugerade eterniteplattor. Åt söder, i nivå med kyrkogården, finns en vitmålad plankdörr som leder in till översta våningen. Åt norr, mot parkeringen, finns en dörr som leder in till första våningen. Kommunikation mellan de två våningarna sker via en stege i en lucka i golvet/taket.