Stäng fönster Falköping kn, KÄLVENE 24:1 KÄLVENE KYRKA

Beskrivning
KÄLVENE KYRKA ligger mitt på en, näst intill, rektangulär kyrkogård som omges av en kallmurad stenmur. Kyrkogården utvidgades 1947 åt sydöst. Denna del är belägen något lägre och omges, även denna, av en kallmurad mur. Innanför kyrkogårdsmuren finns en trädrad med medelålders lindar. Direkt väster om kyrkan, på en gräsbevuxen platå med muravgränsning och stentrappa åt söder, står kyrkans klockstapel. I muren sydväst om klockstapeln finns huvudingången i form av två smidesgrindar som hänger på grindstolpar av huggen granit. Från denna grind löper en grusgång fram mot kyrkan och till klockstapelplatåns trappa, sedan runt kyrkan fram till sakristians ingång i öster. Grusgången fortsätter ytterligare ned åt sydost till den utökade kyrkogårdsdelen som har sitt eget gångsystem. På den äldre delen av kyrkogården finns inga sidogångar. Gravvårdarna är ordnade i nord- sydlig riktning. Söder om kyrkan finns främst större gravvårdar med grusfylld stenram. Norr om kyrkan finns inga gravvårdar. På den yngre delen av kyrkogården finns mindre gravvårdar intill rader av klippta, låga häckar.
KLOCKSTAPEL- Den öppna klockstapeln har elva ben som vilar på ett stenfundament. Benen är inklädda med faluröd träpanel och den klockformade huven kröns av en vindflöjel med årtalet 1889 och en lyra i smide. Taket är belagt med kluvna spån vars nedre varv är utsågat i ett sågtandsmönster. Stapeln har två klockor.