Stäng fönster Falköping kn, KARLEBY 37:1 KARLEBY KYRKA

Beskrivning
KARLEBY KYRKA ligger i öst-västlig riktning något åt väster på den omkringliggande, rektangulära kyrkogården. Enligt uppgifter skall kyrkogården ha utvidgats två gånger åt norr och den östra muren ursprungligen ha gått vid sockenmagasinets gavel. På den sydöstra delen av kyrkogården finns, invid muren, ett stort sockenmagasin av sten med en liten ingång i norra fasaden. Genom askallén, från landsvägen i öster, leder en grusad gång fram till smidesgrindar som hänger på grindstolpar uppmurade av kalksten och krönta av kalkstenskors. Gången leder vidare fram mot kyrkans sydportal och runt hela byggnaden. Från denna huvudgång grenar sig smalare gångar mot norr på kyrkogårdens östra del. Öster om magasinet finns en gravhäll i marknivå samt en brunn med pumpanordning i gjutjärn. Söder om kyrkan ligger en mängd gravhällar staplade ovanpå varandra. Utanför sydportalen finns häckar och två syrenträd. Norr om pannrummet, placerat invid långhusets norra fasad, finns ett recent vattenkar uppmurat av kalksten.
Kyrkogården, som är gräsbevuxen, begränsas av en låg kallmurad kalkstensmur. Innanför denna finns en trädrad av mestadels höga, på några ställen dock yngre, lövträd i form av askar, almar och lindar. Innanför väst- och östmurarna finns även en låg häck. Den södra och den västra delen av kyrkogården är helt gräsbevuxna och utan gångar. Här finns endast sparsamt med gravvårdar. Strax väster om sockenmagasinet finns en urnlund omgärdad av låga barrträd. Den östra och den norra delen av kyrkogården har ett yngre gravvårdsbestånd i långa rader invid klippta, låga häckar och grus- eller kalkstensgångar.
SOCKENMAGASIN - Byggnaden har en murad stomme av natursten som utvändigt är spritputsad och kalkad vit likt kyrkan. Nedtill finns en målad grå sockel. Huset har en rektangulär plan och ett sadeltak som täcks av tvåkupigt lertegel. Hängrännorna är av plåt. Åt norr finns en låg, rektangulär portöppning av finhuggen kalksten. Den inåtgående, äldre dörren är en brunmålad plankdörr med smidesgångjärn. I gavlarna åt öster och väster finns små brunmålade träluckor med solbänkar av sten. Inuti har huset jordgolv och här förvaras redskap för skötseln av kyrkogården. På en invändig plankdörr som leder till vindstrappan står årtalet 1860. Ett sockenmagasin i sten finns dock omnämnt i inventeringen av kyrkan 1828. Enligt en sockenbeskrivning från 1784 skall det i det sydöstra hörnet av "kyrkobalken" ha funnits ett "till väggar och tak förfallet kyrkohärberge av sten". Byggnaden renoverades 1968-69.