Stäng fönster Falköping kn, HÖGSTENA 16:1 M.FL. HÖGSTENA KYRKA

Beskrivning
HÖGSTENA KYRKA är belägen vid västsluttningen av Plantaberget. Kyrkan, som ligger i en sluttning, har placerats i nordöstlig-sydvästlig riktning på den västra delen av kyrkogården som åt alla sidor avgränsas av en kallmurad, i vissa delar hög och bred, stenmur. På norra sidan, in mot kyrkogården, är muren mycket låg men fungerar utåt som en terrassmur. Strax innanför muren finns spidda lövträd, och i det nordöstra hörnet finns högväxta träd. I nordost gränsar muren till landsvägen. Ingångar till kyrkogården sker genom stigluckor i den nordvästra delen av muren och mitt på den södra delen av muren. Stigluckorna har vitputsade sidopelare och sadeltak belagda med enkupigt lertegel. Ingången sker genom smidesgrindar.
Nordost om kyrkan, på en liten höjd, står en klockstapel med två klockor. Några meter sydost om klockstapeln finns ett sockenmagasin, också benämnt tiondebod, vars östra gavel är inmurad i kyrkogårdsmuren. Från den norra stigluckan leder en bred grusgång fram mot vapenhuset och runt hela kyrkan. Från denna gång leder en terrasserad och trappförsedd gång upp till den södra stigluckan. Söder och öster om kyrkan är gångsystemet ersatt med en gräsmatta utan gravvårdar. Norr om kyrkan finns gångsystemet kvar och gravarna är placerade i rader med nord-sydlig riktning. Gravarna, som ger ett relativt recent intryck, har många bevarade grusfyllda stenramar. Utmed nordmuren finns en rad gravar utan ramar. På insidan av östmuren har man placerat ett flertal äldre gravstenar. Utanför det sydöstra hörnet av kyrkogården finns ett triangelformat, gräs- och trädbevuxet parkområde som avgränsas av vägen till kyrkan, vägen till den fd skolan och kyrkogårdsmuren.
KLOCKSTAPEL - Den öppna klockstapeln av trä har 11 ben som alla är beklädda med spån på utsidan och i övrigt faluröda. Stödbenen vilar på en upphöjd bas murad av kalkstenar för att kompensera kyrkogårdens lutning. Huven, som är täckt med spån, är klockformad och har en spira upptill krönt av ett smideskors och en vindflöjel med årtalet 1845.
TIONDEBOD - Boden består av två våningar. Den låga bottenvåningen har en murad och gråputsad stomme utan fönster och med en låg ingångsdörr åt väster. Den äldre, inåtgående dörren består av tjärade, stående, breda träplankor och hänger på smidesgångjärn. Överdelen av huset har en trästomme klädd med stående faluröd, äldre locklistpanel. Huset har invändig trappa. På västra gaveln finns en tjärad lucka med diagonalt lagd träpanel och ovan denna ett liggande rektangulärt spröjsat fönster. Huset har ett brant sadeltak som är täckt med enkupigt lertegel samt har nockbrädor och vindskivor i tjärat/brunmålat trä.