Stäng fönster Falköping kn, BRISMENE 7:1 BRISMENE KYRKA

Beskrivning
BRISMENE KYRKA är centralt placerad på den nästintill rektangulära kyrkogården. Norra delen av kyrkogården är upphöjd som en platå och sluttar något ned mot vägen söder om kyrkan. De uppfyllda delarna i söder, norr och väster avgränsas av en kallmur i motsvarande höjd men som sticker upp ovan det anlagda markplanet mot söder och i den södra västmuren. I denna mur, i södermuren i höjd med kyrkans södra ingång samt i murens sydvästra hörn finns äldre smidesgrindar (i den södra grinden står årtalet 1911).
Från grindarna leder krattade grusgångar, en leder fram mot kyrkan och två löper parallellt med den södra muren. Runt tornet finns en grusplan med en gång åt norr, ned till en mindre ekonomibyggnad invid den norra muren. En gång leder utmed kyrkans södra fasad och delar sig invid koret till två gångar som löper norrut. Innanför kyrkogårdsmuren finns en rad av lövträd (alm?) av varierande åldrar.
Söder om kyrkan är gravvårdarna placerade i rader med öst-västlig riktning. Väster och öster om kyrkan går raderna i syd-nordlig riktning. Gravvårdarna är av blandad karaktär och ålder. Någon enstaka gravplats har smidesstaket. Norr om kyrkan finns inga gravvårdar. Utmed gången från södra portalen mot grinden står två par lyktstolpar.

EKONOMIBYGGNADEN - norr om kyrkan, är ett mindre hus från början av 1900-talet inrymmande utedass och redskapsförråd. Huset har stående, faluröd locklistpanel, brunmålade dörrar åt väster och söder, fönster åt söder och ett sadeltak täckt med skifferplattor.