Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Ovanåker kn, SVABENSVERK 6:1 SVABENSVERKS KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Tomten runt kapellet inramas av ett rött spjälstaket mellan stenstolpar. Mot norr sluttar marken ned mot bruksgatan och två grusgångar leder från ingångarna i norr och väster till kapellets entré, upplysta av lyktarmaturer på trästolpar. Marken är gräsbeväxt med stort inslag av mossa, men även lingonris och andra markväxter. Karaktären är naturtomt med ett flertal tallar och björkar fritt uppvuxna framför allt på södra sidan.

Begravningsplatsen, belägen cirka 1 km nordväst om kapellet, ligger i en skogsglänta omgärdad av ett modernt rött spjälstaket i traditionell utformning. Den anlades 1814 på grund av den långa och besvärliga vägen till Alfta kyrka. Den enda ingången finns i öster och från denna leder en bred grusad gång in på begravningsplatsen. Marken är grästäckt och sluttar något uppåt i väster. Den enda högre vegetation som finns är ett fåtal lövträd. Gravarna är placerade i rader från söder till norr, orienterade i väst-östlig riktning, med ett påtagligt stort avstånd både i djup- och längdled. Åldern på gravarna varierar men är alla enkelt utförda. De enda som avviker är brukspatronsdottern Fredrika de Rons inhägnade grav från 1839 och den över Christer Boustedt, känd jazzmusiker och skådespelare, från 1986.

Klockstapeln söder om kapellet är kvadratisk med en tornhuv vilande på en pyramidformad stomme av stående timmer på syllram. Timmerstommen är klädd med liggande panel på förvandring medan huven har stående slätpanel. Det tältformade taket är täckt med korrugerad svart plåt och kröns av en vindflöjel med årtalet ”1885”. Huvens fyra ljudluckor har rundad överdel och är svartmålade med omfattningar i vitt. I skarven mellan stomme och huv finns en plåtavtäckt gördellist, vitmålad liksom takfoten. Stapeln i övrigt är rödfärgad. Ingången utgörs av en dold dörr i västra väggen, till synes en del av panelen. Klockan i stapeln är anmärkningsvärd, den är en av Sveriges mycket få klockor gjutna i stål som dessutom fortfarande är i bruk. Den beställdes från England omkring 1860 och flyttades med från det tidigare bönerummet.

Kapelltomtens timrade och panelklädda förrådsbyggnad har ett sadeltak klätt med enkupigt lertegel. Locklistpanelen är rödfärgad liksom knutlådorna och vindskivorna. Byggnadens dörr och port är svarta med omfattningar i vitt. Åt söder sitter ett ospröjsat fönster, och ovan porten finns ett överljusfönster vilket ger en något ålderdomlig karaktär. På ena kortsidan finns ett sent tillkommet rödmålat utedass.