Stäng fönster Tomelilla kn, INGELSTAD 85:1 ÖSTRA INGELSTADS KYRKA

Kyrkomiljö
Östra Ingelstads kyrka ligger i sydöstra Skåne i Ingelstads härad. Landskapet kring byn är ett småkuperat och öppet jordbrukslandskap. Flera fornlämningar i form av gravfält med skeppssättningar och gravhögar finns i trakten vilket visar att området varit attraktivt för bosättningar under förhistorisk tid. Att byn och häradet delar namn tyder på att Östra Ingelstad har haft en viktig betydelse under den tid då häradsindelningen skedde, kring vikingatidens slut. Den centrala makten bör då ha varit knuten till en huvudgård där Ingelstadsgården nu ligger. Strax väster om kyrkogården låg ännu på 1600-talet ett stenhus kallat Kung Ingels hus vilket revs i mitten av 1700-talet. Det beskrivs som 25x10 meter stort med ett rum i varje våningsplan. Byggnaden tycks ha varit ett borgliknande, fast stenhus med medeltida anor i likhet med Bollerups borg. Om Kung Ingel, eller Kung Engel, berättas att han råkade i slagsmål med Kung Gorm om en prinsessa som de båda ville fria till. Kung Gorm blev dödligt sårad och begravdes på en plats drygt en kilometer nordväst om byn markerad med en stenring. Enligt sägnen ligger Kung Ingel begravd på en plats strax söder om Ingelstads gård markerat med en rest sten. Av det medeltida stenhuset finns inget bevarat ovan mark idag De nuvarande gårdsbyggnaderna har varierande ålder. Äldst är en korsvirkeslänga på borggårdens västra sida vilken finns markerad på en karta över gården innan borgen revs. Närmast kyrkan, intill kyrkogårdens västra gräns ligger ett högt gråstensmagasin från 1788 som med sin höjd dominerar byn. Byns övriga bebyggelse låg på 1700-talet på andra sidan av en stor damm, byadammen, norr om Ingelstadgården och kyrkan.

Ingelstadgården har präglat byn ända fram i modern tid. På 1700-talet lydde alla gårdar, gatehus samt en kvarn under Ingelstads gård. I samband med skiftet glesades byn ut när ungefär hälften av gårdarna flyttades ut. Sedan dess har byn förtätats igen och har ungefär samma utsträckning som före skiftet med bebyggelsen längs bygatan i nord-sydlig riktning. Bydammen har tidigare nått längre österut vilket ännu anas i det centrala gatunätet öster om dammen. Bebyggelsen i byns centrala delar består av gatehus, några kvarvarande gårdar och byggnader från tidigt 1900-tal. Öster om kyrkan med ett centralt läge i byn ligger byskolan och lärarbostaden. Det gamla kommunalhuset från 1900-talets första hälft är numera byns församlingshem.

Kyrkan och kyrkotomten ligger inom registrerad fornlämning Östra Ingelstad 27:1. Fornlämningen avser bytomtens äldre utsträckning. Alldeles väster om kyrkogården ligger ett område vilket är registrerat som fornlämning Östra Ingelstad 28:1. Fornlämningen avser Ingelstad gårds borgområde. Fornlämningarna skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen. Östra Ingelstad är utpekat som riksintresse för kulturmiljövården av riksantikvarieämbetet och skyddas enligt hushållningsbestämmelserna i 3 och 4 kap i Miljöbalken.

Kyrkogård
Utifrån äldre kartmaterial bör den ursprungliga kyrkogården ha varit mindre och utvidgats mot bygatan i väster och möjligen även mot norr sedan 1800-talets slut. Den äldsta kyrkogården utgjorde närmast en kvadratisk yta. Kyrkan och kyrkogården låg mycket nära Ingelstads gård med byggnaderna alldeles intill kyrkogårdens västra gräns. På 1700-talet tecknas kyrkogården med någon form av inhägnad/gärdesgård kring kyrkogården. Ingen stiglucka eller några byggnader finns utritade i begränsningen. Dagens kyrkogård är muromgärdad längs alla sidor utom längs södra delen av västra sidan som gränsar till Ingelstadgårdens stenmagasin. Stenmuren är kraftig och murad av gråsten i bruk med kalkstensavtäckning. Fogarna är vitmålade och äldre borttagna gravstenar står uppställda mot södra muren samt ett par kalkstenshällar i väster. I söder och öster sluttar kyrkogården kraftigt och ut mot vägsträckningarna vid dessa sidor har mursträckningarna karaktär av stödmur. Den sydöstra sträckningen är en tunnare mur, putsad och vitmålad med tegelavtäckning. Innanför kyrkogårdsbegränsningen finns en trädkrans av hamlad lind. Ingångar till kyrkogården med grindar av smidesjärn finns från väster, norr och öster. Den östra grinden har grindstolpar av granit medan grindstolparna i väster och norr är kraftiga, putsade och vitmålade murpelare avtäckta med kalksten. Huvudingång med dubbla grindar finns i norr medan ingången från väster endast är en smal öppning. Gångarna från ingångsgrindarna och kring kyrkan är breda och grustäckta. Gången från vägen i norr är terrasserad i långa steg som tar upp den branta stigningen. Gravkvarteren är huvudsakligen grästäckta med enstaka grusgravplatser finns kvar med stenramar eller buxbomskanter. Framför allt norr och söder om kyrkan är kyrkogården gles på gravvårdar och gravplatser saknas helt väster om kyrkan. Gravvårdarna tillhör framför allt 1900-talet utförda i svart diabas eller granit. Askgravplats finns på kyrkogården.

Byggnader på kyrkogården
Inga byggnader finns på kyrkogården med undantag av ett öppet redskapsförråd i sydvästra hörnet, täckt av ett högrest tegelbelagt tak. Redskapsskjulet uppfördes vid renoveringen 1997-99.

Källor
A Catalogue of Wall-Paintings in the Churches of Medieval Denmark, 1100-1600. III Catalogue N-Ö, Red. Knud Banning, Köpenhamn 1976.
Gravskick och Gravtraditioner i Sydöstra Skåne, Curt Wallin, Ystad 1951.
Orgelinventering i Lunds stift, Anders Johansson 2013-2014.
Romanske vesttårne deres indretning og funktion, Henrik Jacobsen, Stockholm 1993.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Underhållsplan för Östra Ingelstads kyrka, Ponnert arkitekter 2006.
Valvslagning och Kalkmålningar i Skånska kyrkor, Monica Rydbeck, Lund 1943.
Vem satt på läktaren? Kenth Hansen, Artikel i Fornvännen 2013.
Östra Ingelstads kyrka, Murverksdokumentation, Kristina Johnsson Nilén, Länsmuseet i Kristianstad, Rapport 1997:24.

Internet:
Forskningsdatabas för Medeltida kyrkor i Skåne, Barbro Sundnér, Websida be-sökt 2017-09-18; https://snd.gu.se/sv/catalogue/study/snd0941
Länsstyrelsens kulturmiljöprogram för Skåne; särskilt värdefulla kulturmiljöer. Websida besökt 2017-03-27: http://www.lansstyrelsen.se/skane/sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/Pages/kulturmiljoprogram.aspx
Ortsrapport Östra Ingelstad - Tomelilla kommun. Websida besökt 2017-03-27: https://www.tomelilla.se/bygga-bo-miljo/kulturmiljoprogram/
Riksantikvarieämbetets fornlämningssök. Websida besökt 2017-03-07: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html