Stäng fönster Tomelilla kn, ELJARÖD 24:1 ELJARÖDS KYRKA

Kyrkomiljö
Eljaröds kyrkby ligger i Tomelilla kommun i sydöstra Skåne. Kring kyrkbyn består landskapet av backiga åker- och betesmarker medan delar av socknen utgörs av mer slutna skogsmarker. I socknens norra del meandrar Verkeån med bitvis dramatiska höjdskillnader som bland annat bildar Skånes högsta vattenfall vid Hallamölla. Området har varit bebott sedan långt tillbaka i förhistoriskt tid. Bland annat skvallrar flera domarringar, runda stensättningar, gravrösen och andra fornlämningar om bosättningar under såväl brons- som järnåldern. Äldsta skriftliga belägg för byn Eljaröd finns i ett dokument daterat 1309. Ortnamnets betydelse kan komma av förleden Elja-, kanske ett förnamn, och efterleden –röd som syftar på ett röjt område. Namnformen dateras till sen vikingatid eller tidig medeltid. Vid denna tid kan en fast bebyggelse i form av en gård eller en mindre grupp gårdar ha etablerats på platsen. Enligt skriftliga medeltida källor skall släkten Galen ha skrivit sig till Eljaröd. En möjlig sätesgård kan ha varit belägen inom Eljaröd 23, i byns sydöstra utkant, som i källor från 1600-talet kallas för Hovgården. Ätten Galen hade släktskap med Hvideätten som tillhörde Danmarks aristokrati med stort inflytande både över landets kyrkliga och världsliga politik under 1100 och 1200-talen, den tid då den nuvarande kyrkan i byn uppfördes.

Före enskiftet i början av 1800-talet bestod byn av 21 gårdar som låg väl samlade i en klunga med kyrkan i dess södra del. De flesta av gårdarna låg under godsen Christinehov och Torup. Den nuvarande byn består av en välbevarad bykärna av gårdar och gatehus från framför allt 1800-talet och senare bebyggelse från 1900-talet utmed tillfartsvägarna. Kyrkan ligger mitt i byn omgiven av kyrkogården. Intill kyrkogårdens södra gräns ligger Eljaröds gamla skola från 1847 och längre i nordost ligger en senare skolbyggnad från 1917-18. Alldeles öster om gamla kyrkogården rinner Eljarödsbäcken och på andra sidan bäcken och gamla landsvägen ligger nya kyrkogården.

Kyrkan och kyrkotomten ligger inom registrerad fornlämning Eljaröd 11:1. Fornlämningen avser Eljaröds gamla bytomt och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen. Eljaröd ingår i Länsstyrelsens kulturmiljöprogram Andrarum–Kristinehov–Eljaröd-Brösarp-Glimmeboda-Haväng–Vitemölla–Kivik–Vitaby. Som motiv för bevarande anges att Eljaröd är representativ för det bebyggelsemönster som kom att prägla byarna sedan skiftesreformerna genomförts under 1800-talet. Viktiga inslag i miljön är vissa äldre byggnader och byns struktur.

Kyrkogård
Kyrkan ligger mitt på en medeltida kyrkogård och på andra sidan gamla landsvägs-sträckningen ligger en ny kyrkogårdsdel. Gamla kyrkogården har en oregelbunden form med bygatan i dess västra och sydvästra gräns, en bäck i öster samt gamla byskolan i söder. Kyrkogården ligger lite högre än omgivande mark och begränsas av en stödmur av kallmurad sten. Mot söder sluttar kyrkogården svagt och norrsidan och i öster är sluttningen något kraftigare. Ett par ingångar finns till kyrkogården med grindstolpar av åttakantiga stenpelare och rikt utsirade smidesgrindar med voluter och spetsar. En större grind finns i väster samt en lite mindre grind i söder intill bygdegården. Grindpelarna avslutas av kors med vulutformade stöd av järnsmide. Ytterligare en ingång finns med en hög granittrappa upp från en liten parkering intill bårhuset utanför kyrkogårdens nordvästra hörn. En trädkrans finns med bland annat lönn och kastanj finns utmed väster och längs norra sidan. Huvudgångarna är singeltäckta medan kyrkogården i övrigt är grästäckt. Endast några få grusgravar finns kvar. Gravvårdarna har varierande ålder och står relativt glest i rader från norr till söder. Från kyrkogårdens östra sida leder en välvd stenbro över den lilla bäcken till landsvägen och nya kyrkogården.

Nya kyrkogården begränsas av en låg kallmur mot väster och ett trådstängsel med betongpelare längs övriga sidor. Ingången är mitt på västra sidan med en modern järngrind i murade kvadratiska stenpelare avtäckta med stenhällar och krönta av järnkors. Innanför begränsningarna finns en trädkrans. Kyrkogården är grästäckt i yttersidorna med en askgravlund i form av tre kvadratiska buxbomskvadrater i nordvästra delen. Kyrkogårdens östra del ligger något högre med en trappa upp från mittgången. En kallmurad stödmur samt en klippt måbärshäck begränsar den övre delen mot väster. I huvudgångens östra sida står ett högt latinskt kors i trä. Kyrkogården är huvudsakligen grästäckt och gravvårdarna, som har genomgående låg höjd, står i raka rader från norr till söder.

Byggnader på kyrkogården
Utanför gamla kyrkogårdens nordvästra hörn ligger ett bårhus från 1961 ritat av Eiler Graebe och ombyggt till personalutrymme 2008 av Ponnert Arkitekter AB. Bårhuset är murat med spritputsade och vitmålade fasader, en sockel av maskinhuggen granit och sadeltak av rött enkupigt tegel. I den norra sidan finns en stor port med ett rakt avslutat dörrparti av teak och ett glasat fönsterparti med gallerliknande spröjsning i teak. Över porten finns årtalet 1961 angivet i metallsiffror på fasaden. Ett litet smalt fönster med träbåge och blyspröjsat tonat glas finns i södra sidan.

Källor
Skånes konsthistoria för medeltiden. Brunius, C G. Lund 1850
Eljaröd kyrka, Antikvarisk kontrollrapport vid utvändig restaurering. Per Lundgren, Rapport 2001:38 Regionmuseet/Landsantikvarien i Skåne 2001.
Eljaröd kyrka, Invändig restaurering, konserveringsarbeten samt obyggnad av bårhus, Jörgen Kling, Antikvarisk kontrollrapport 2008: 019 Malmö Kulturmiljö.
Underhållsplan för Eljaröds kyrka, Ponnert Arkitekter AB 2009.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.

Internet:
Forskningsdatabas för Medeltida kyrkor i Skåne, Barbro Sundnér, Websida https://snd.gu.se/sv/catalogue/study/snd0941
Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök, Websida: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html
Kulturmiljöprogram för Skåne/ Länsstyrelsen i Skåne, Websida: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besok-och-upptack/kulturmiljoprogram/omraden/andrarum-kristinehov-eljarod-brosarp-glimmeboda-havang-vitemolla-kivik-vitaby.html
Ortsrapport Eljaröd, Tomelilla kommun 2002, Kulturmiljöprogram framtaget av Reg-ionmuseet Landsantikvarien i Skåne/ Websida: https://www.tomelilla.se/bygga-bo-miljo/kommunens-planarbete/ovriga-planer-dokument/