Stäng fönster Falköping kn, STENSTORP 10:18 M.FL. STENSTORPS KYRKA

Beskrivning
STENSTORPS KYRKA är belägen i öst-västlig riktning ungefär mitt på den ursprungliga kyrkogårdens rektangulära plan. Denna del av kyrkogården avgränsas genom en kallmurad kalkstensmur. Huvudingången finns väster om kyrkan i form av en smidesgrind. Portar mot en utvidgad del av kyrkogården finns i den södra kyrkogårdsmuren och från parkeringen väster om kyrkan. Den gräsbevuxna, äldre kyrkogården har ett inslag av höga lövträd. Ursprungligen har här sannolikt funnits ett större system med grusgångar men idag finns endast bevarade grusgångar runt kyrkan och utmed kyrkogårdsmuren. Ett recent inslag på kyrkogården är den breda, asfalterade gång som leder från grinden i västmuren fram till västportalen i tornet. Gravvårdarna på kyrkogården har relativt har blandad ålder och storlek och är placerade i rader med nord-sydlig riktning. Nordväst om kyrkan finns en långsmal, låg bod placerad med sin nordfasad i liv med kyrkogårdsmuren.
Kyrkogården utvidgades 1965 med 12 760 m2 åt söder och väster efter en plan från 1959 av arkitekten Erik Holmdal och trädgårdsarkitekt Julius W Cox. Kyrkan huvudentré flyttades från öster till väster där längor med parkeringsplatser anlades. Murar påbyggdes och den äldre grinden flyttades och förlängdes för den bredare vägen. Åt söder och sydväst avgränsades den nya delen av en trädrad. En minneslund anlades på den sydvästra delen av den nya kyrkogårdsdelen.
BOD - Ekonomibyggnadens norra långsida är en del av muren. Övriga väggar, som har samma höjd som muren, är även de byggda i kalksten. Det mycket branta sadeltaket är täckt med flacktegel. Ingångar finns på västra kortsidan samt i en "takkupa" på fasaden åt söder. Gavelröstenas samt "takkupans" fasader är täckta av rödmålad locklistpanel. Vindskivor liksom dörrar är målade svarta.