Stäng fönster Arboga kn, GROPGÅRDEN 21

Beskrivning
Fastighetsindelningen i detta kvarter är mycket ostrukturerad och illa planlagd. Problemet går delvis tillbaks till medeltiden då Skolbäcken som utgjorde stadens gräns rann rakt igenom detta kvarter. Innanför stadsgränsen var målsättningen att anlägga en planerad rutnätsstad medan en vildvuxen bebyggelse växte fram på andra sidan bäcken. På 1800-talet hade den vildvuxna bebyggelsen rivits för att ge plats för mycket stora tomter bebyggda med vad som närmast kan betecknas som stadsvillor. 2 av dessa mycket stora tomter står idag utan bebyggelse och nyttjas som parkering. Innanför den gamla stadsgränsen lyckades man inte just i detta kvarter att få till den rationella rutnätsstrukturen. Problemet har sedan under senare tid spätts på med märkliga fastighetsdelningar och fastighetssammanslagningar. Förståelsen av dessa ligger förmodligen förborgad i byggnadsnämndens arkiv på Arboga kommun.
Bostadshuset på denna fastighet är från 1943. Byggnaden totalrenoverades 1971 och tillbyggdes då också med en envåningsbyggnad med takterass mot gården. Till detta har därefter hängts på ytterligare en envåningsbyggnad innehållande förråd. Bostadshusets fasadmaterial är gråa glasfiberarmerade asbetscementplattor med marmorkross. Den första tillbyggnaden hade blålackad korrigerad aluminiumpanel som dock byttes ut till samma material som nästa tillbyggnad som fick en träpanel i falurödfärgskulör. Byggnadernas inbördes anpassning och anpassningen till omgivningen beträffande form, placering, struktur, ytskikt etc. är närmast obefintlig.