Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 14:16 M.FL. NYGÅRDS

Beskrivning
Tre bostadshus omkring gårdstun, två av dem från tidigt 1800-tal och nuvarande mangårdsbyggnad från 1800-talets mitt. Ett flertal äldre ekonomibyggnader, men även en nyare ladugård, ligger nordöst om gårdstunet.

Fastigheten ligger i de nordöstra delarna av riksintresseområdet och utgör en nordlig gräns för den gruppering av bondgårdar som låg tätt samlade innan Laga skifte. Nygårds tillkom 1839 som en avstyckning av Ersk-Ers, Långhed 16:1. I samband med en konkurs under 1920-talet köptes hemmanet in av nuvarande ägarsläkt. Tätt intill Nygårds ligger soldattorpet Spels, Långhed 14:16. Det har inte funnits egen fäbod till gården.

Mangårdsbyggnaden (1) uppfördes 1866. Det är en byggnad med en fyrdelad planlösning i ett nästan kvadratisk format. Det är en liggtimmerstomme i två våningar med ett brutet tak med valmade gavelspetsar. Byggnaden var tidigare rödmålad men panelslogs och målades med ljus oljefärg 1885.

Den gamla mangårdsbyggnaden (9001) är troligen byggd under 1700-talet och påbyggd med en övervåning i början av 1800-talet. Årtalet 1812 finns skrivet på brokvisten av Voxnadalsmodell. Den nordvästra salen har målade motiv med städer, fåglar och träd mot en vit bakgrund. Målningarna är daterade 1855. Den sydöstra stugan har varit kök från 1900-talets mitt och väggarna har täckts med skivor. Även där har väggpanelen varit målad, vilket syns i en mindre kammare som man avdelat i rummet. Panelen är blåmålad med pelare och kvadratiska fält med schablondekorationer och ådrad bröstpanel. Övervåningen är omålad men inredd med öppna spisar, vägg- och golvpanel, skurgolv och spegeldörrar.

Det berättas att bryggstugan (2) är flyttad till sin nuvarande plats, men när och varifrån är oklart. Det är en timrad enkelstuga i en och en halv våning med brokvist. Byggnaden användes som sommarbostad in på 1960-talet.