Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Arboga kn, BOKTRYCKAREN 1 M.FL.

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Byggnaderna på fastigheten Boktryckaren 1 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som är utmärkande för Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret.
Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.
Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Delar av dessa kan vara ombyggda till boningshus.


Denna fastighet bestod under 1600-talet av 3 stycken tomter. På vardera av dessa tomter har man funnit en källare av medeltida karaktär. Delar av en av dessa revs efter antikvarisk kontroll när fastigheten genomgripande renoverades 1993. Då revs också delar av överloppsbebyggelsen. Fastigheten tillsammans med Kv. Harneskmakaren är i stort sett de enda platserna i stadskärnan som varit föremål för arkeologiska utgrävningar. På denna plats fann man bl.a. keramik från 1600- och 1700-talen samt en del av en frontsnörsko från medeltiden. Renoveringen är exteriört förhållandevis väl genomförd men det handlar inte om någon restaurering. Den slutna gårdskaraktären har tyvärr delvis gott förlorad. En okänsligt utförd och placerad transformatorstation har också tillkommit.
Gården går under benämningen Levertska gården efter den handlanden som etablerade sig här 1851. Flera av byggnaderna är dock av äldre datum, förmodligen från 1700-talet (Se vidare utförlig artikel i Hembygdsföreningen Arboga Minnes Årsbok 1963).
Fastigheten ingår i det bebyggelseområde som brann ner vid den stora stadsbranden söder om ån 1650.
Till fastigheten finns ägarlängder som sträcker sig tillbaks till mitten av 1600-talet (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1970).