Stäng fönster Arboga kn, SÖDER 1:2 SÖDER 1:2 (STADSÄGA 944 OCH 943)

Beskrivning
Byggnaden på fastigheten Söder 1:2 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som finns i Arboga stadskärna. En bebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet.
Bostadshuset på denna fastighet är dock av senare datum och uppfördes på 1860-70-talet. Exteriört har byggnaden fått behålla sin tidskaraktär och utvändiga underhållsarbeten pågår. Byggnadens grundläggning som utgör en del av Arbogaåns stensatta stränder har emellertid eroderat vilket medfört att byggnaden satt sig betänkligt. Ett problem som är genomgående för flertalet byggnader i dessa lägen.
Fastigheten ligger utanför den medeltida stadskärnan och tillhörde ännu 1773 Kafvelstena ägor och före dess Wästra Herregårdens ägor.