Stäng fönster Arboga kn, KAPELLET 2

Beskrivning
Byggnaderna på fastigheten Kapellet 2 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som är utmärkande för Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal uthus. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildar dessa en inre gårdsbildning. Delar av överloppsbebyggelsen kan vara ombyggda till boningshus
Byggnaden på fastigheten Kapellet 2 är u-formad och bildar en sluten gård tillsammans med angränsande fastighet. Det har gjorts gällande att köpmannen tillika rådmannen Johan Rospigg lät uppföra denna byggnad på 1740-talet. På ett fotografi från 1897 kan man se att fasaden mot torget inte förändrats nämnvärt under de senaste 100 åren. Huruvida byggnaden reveterades redan vid uppförandet är dock ovisst. Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1665 då fältskären Gabriel Geltzier var dess ägare (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1972-1973).