Stäng fönster Arboga kn, HÄRBÄRGET 2 M.FL.

Beskrivning
Fastigheten restaureras och renoveras just nu för att inhysa Arboga museum. I samband med detta har muséichefen Magnus Haglund sammanställt en skrift om fastighetens bebyggelsehistoria som finns tillgänglig på muséet. Skriften skiljer sig delvis från tidigare antaganden och vissa pusselbitar fattas fortfarande. Här nedan följer en kort resumé av Haglunds skrift. Huvudbyggnaden i senempire uppfördes 1846 som privatbostad för grosshandlaren Anders Öhrström. Trolig arkitekt är dåvarande stadsarkitekten i Örebro Per Lundmark. Byggnaden är välbevarad såväl exteriört som interiört. En källare finns under huset som av Sven Ljung i Arboga stads historia betecknas som medeltida. Gårdshuset bedömer Haglund ha tillkommit i slutet av 1800-talet. (I byggnadsnämndens arkiv finns uppgiften 1877.)
Till fastigheten hör också en timrad länga mot Baggens gränd. På fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1577. Det finns också anteckningar som beskriver bebyggelsen 1751 och 1796. Båda nämner ett stenhus norr på gården. Den från 1796 är utförligare och ger en uppfattning om ett stort stenhus om 2 våningar med välvd gråstenskällare. (Det har gjorts gällande att rester av detta stenhus skulle ingå i den nuvarande stenbyggnaden.) Här beskrivs också övrig bebyggelse bl.a. en länga i öster på tomten samt en välvd gråstenskällare inne på gården (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1972-1973).
Bebyggelsen som nu nästan är färdigrestaurerad visar en köpmansgård från mitten av 1800-talet. De arbeten som utförts är ur antikvarisk synpunkt mycket ambitiösa bortsett från el- och vvsinstallationer som drar ner helhetsintrycket.