Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 12:5 PALLARS

Beskrivning
Mangårdsbyggnad från 1850-talet med två flyglar placerade på gårdstun i höjdläge. En ladugård från 1930-talet och ett mindre antal timrade ekonomibyggnader så som härbren. Byggnaderna kring gårdstunet är mycket väl bevarade.

Fastigheten ligger centralt i Långhed, strax norr om Hässjaån. En liten del av odlingsmarken ligger söder om gårdstunet medan merparten ligger vid och norr om riksintresseområdesgränsen. Där ligger också Stubbaro, som är gårdens hemfäbod. Det berättas att mangårdsbyggnaden tillkom som villkor inför ett bröllop. Gårdens son skulle gifta sig med en dotter från gården Schols, Näsbyn 7:1, och byggnationen på den gården var bland det ståtligaste tiden kunde erbjuda. Därför skulle inte hennes nya hem vara av sämre dignitet och mangårdsbyggnaden fick därmed sin då moderna form. Området var tidigare tätare bebyggt men Laga skifte medförde flyttningar. Pallars blev kvar på sin ursprungliga gårdsplats, men i och med att den nya ladugården byggdes under 1930-talet revs ett antal byggnader mellan bostadshusen och byvägen. Där låg bl.a. en äldre ladugårdsbyggnad och en tröskloge.

Mangårdsbyggnaden uppfördes troligen under 1850-talet. Byggnaden har en kompakt volym med salsplan och tre fönsteraxlar på gaveln. Det brutna taket med valmade gavelspetsar och omvikt takfot förstärker horisontaliteten. Entrén markeras av en stor brokvist av Voxnadalsmodell daterad med årtalet 1858. Fasadens breda locklistpanel var tidigare målad med röd slamfärg, men målades med ljus oljefärg vid okänt tillfälle.

Bryggstugan är byggd under 1700-talet. Årtalet 1819 är angivet på brokvisten, men profilen på dörr- och fönsterfoder och vissa blyspröjsade bågar är äldre. I den norra delen ligger en mycket stor bakugn där det fortfarande bakas två gånger per år.

Den östra flygeln är ursprungligen två timrade enkelstugor i två våningar som ställts samman. Båda byggnaderna har mindre brokvistar vid ingångarna, den ena en typisk trekantig Voxnadalsbrokvist medan den andra har en rundad överdel. Den norra byggnadens sal har unika målningar från 1853 av den okända konstnär som kallas "Blåmålaren" p.g.a. den bevarade lysten i den blå färg han använde.