Stäng fönster Ovanåker kn, LÅNGHED 7:4 HEDBACKA

Beskrivning
Lanthandel med tillhörande ekonomibyggnader, som knoddbod och varulager, i den centrala del av Långhed som var centrum omkring sekelskiftet 1900.

Ett äldre foto visar lanthandeln omkring 1882. Det var en rödfärgad timmerbyggnad i en våning som då flyttades till handelns nuvarande plats. Sitt nuvarande utseende fick byggnaden ca 1900, då en våning till och torn byggdes på och fasaderna dekorerades med snickarglädjedetaljer. I maj 1897 hade påbyggnaden påbörjats. I bottenvåningen låg lanthandeln. Det var ett större gavelrum med ett par skyltfönster och entré. Invändigt finns lanthandelns interiör med hyllor och lådor bevarade. Innanför affären låg ett kontorsrum och ett mindre förrådsutrymme. I övrigt förvarades saluvaror på kallvinden en trappa upp som nåddes via en direkttrappa, i källaren eller i det intilliggande magasinet. Handelsverksamheten drevs fram till 1960-talet, men var sedan öppen som kiosk inpå 1980-talet. Ett café, Blombergs café, öppnades 1939 i den andra änden av bottenvåningen. Till caféet hörde ett rum för bakning, diskrum och kök. Serveringen skedde vid bord inomhus, på verandan eller i trädgården. Trädgården förändrades i och med att vägen drogs om framför huset. Järngrindar, stenstolpar och vissa trädgårdsmöbler finns kvar från äldre tider.

Uthuset hade ett enkelt bostadsrum men även tvättstuga, dass och vedbod. I tvättstugan finns en gammal skylt som anger att det kostade 50 öre per tvätt att nyttja den vedeldade vattenkokaren.