Stäng fönster Arboga kn, SANKT OLOF 1 M.FL.

Beskrivning
Bebyggelsen på fastigheten Sankt Olof 1 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som är utmärkande för Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet.
Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret.
Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Delar av dessa kan vara ombyggda till boningshus.

All bebyggelse på denna fastighet tillkom på 1800-talet eller tidigare bortsett från en transformatorstation från 1972. De äldsta delarna, en källare i det sydvästra hörnet och en stenhusvåning med underliggande källare i det sydöstra hörnet är från medeltiden.
Källaren under stenhusvåningen är tunnväld och har ursprunglig ljusöppning åt gatan. I den norra väggen, intill den troligen sekundära trappan, finns en tegelilappning, som tyder på en igenmurad öppning. Denna måste ha lett till ett nu igenfyllt eller otillgängligt källarrum, som kan konstateras genom iakttagelser av ett tegelvalv i våningen däröver. I fastighetens sydvästra hörnhus finns den andra källaren. Denna har, av okänd anledning, mitt för den svängda trappan en liten tunnvälvd skrubb. (se Sven Ljungs Arboga stads historia.)
Bebyggelsen är som brukligt samlad kring en inre gård. Byggnaderna har också som brukligt förändrats med tiden bl.a. exteriört genom tilläggsisoleringar.
I en anteckning från 1699 står följande om fastigheten: Ett stenhus vmd getan, med stuga,$nattstugor ofver och vidh portelijdret, portrum, källare med svale. Ett stenhus ingå gården med källare. Lilla stugubyggningen med stugu och kök, port och portelijder, laduloge, fähus och stall (se Hembygdsförenmngen Arboga Minnes årsbok 1972-1973). På fastigheten finns enligt samma årsbok en ägarlängd som sträcker sig tillbaos tmll 5665.