Stäng fönster Arboga kn, STURESTADEN 3:5 S:T. NIKOLAI KYRKA

Beskrivning
St. Nicolai kyrka är Arbogas äldsta byggnad. Troligen uppfördes kyrkan i sin första version på 1100-talet. Kyrkans utvidgning med det norra sidoskeppet invigdes 1358. Det södra sidoskeppet tillbyggdes vid mitten av 1400-talet. På 1600-talet förlängdes det södra sidoskeppet österut. De äldsta delarna av tornet (troligen från 1100-talet) omfattar den gråstensmurade delen. Det däröver påmurade tegelpartiet torde ha tillkommit vid mitten av 1400-talet. Tornet kröntes av en smal spira liknande Trefaldighetskyrkan fram till stormen1889 då det blåste ned. Den nuvarande huven har en enkel pyramidliknande form.
Kyrkan har flera inventarier av stort kulturhistoriskt värde. Det förnämsta av dessa är altarskåpet på högaltaret, vilket troligen är från början av 1500-talet och utfört i Lübeck (källa Arboga S:t Nicolai kyrkas restaurering 1994-1995. Jerk Alton).
På fastigheten finns också en kyrkogårdsmur och ett uthus uppförda i gråsten.