Stäng fönster Arboga kn, GULDSMEDEN 7 METODISTKYRKAN

Beskrivning
Metodistkyrkans anläggning i Arboga. Fastigheten betår av en kyrkobyggnad och en byggnad innehållande expedition, samlingslokal och bostäder. Byggnaderna är sammanlänkade genom en förbindelsegång. Bakgrunden är den väckelserörelse som bröt fram över hela landet efter dissenterlagen 1860. (dissenter = främmande trosbekännare). I och med denna avskaffades landsförvisning och arvsförlust som straff för avfall från svenska kyrkan. 1868 bildades den första metodistförsamlingen i Sverige och kyrkobyggnaden i Arboga tillkom 1885. Byggnaden är ett fint exempel på det sena 1800-talets stenarkitektur. Den tillhörande byggnaden tillkom under den nationalromantiska stilepoken men har anpassats i formspråk till kyrkan. Byggnadernas exteriörer är relativt oförvanskade. På fastigheten finns också en förrådsbyggnad från 1892 som idag har karaktären av ett plåtskjul.