Stäng fönster Skara kn, MUNKEN 31 M.FL. MUNKEN 31-35, 36-38

FASTIGHET 31-35
Arkitekt: Drott Gyllenberg, Skara (ritningar 1958). Entreprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherrar: Privatpersoner.

Radhuslängan utgörs av fem byggnader sammanfogade i gavlarna, orienterad i öst-västlig riktning med entrésidan mot norr och trädgårdssidan mot söder. Längan har en tidstypisk variationsrik karaktär mot norr och söder, skapat av att arkitekten använt två olika former på de enskilda husen, en lägre och en högre, och placerat dem förskjutna sinsemellan. De yttre och det mittersta av husen är lägre med grönmålade skivmaterial på långsidorna och däremellan är två högre hus med rosa skivmaterial. Gavlarna är i gult tegel och sadeltaken i gulaktigt taktegel. Mot söder är balkonger och uteplatser uppburna av vita betongpelare som även bär upp det utskjutande takpartiet över balkongerna. Mot norr är entréerna, på samtliga hus utom det längst ut i väster, försedda med låg betongtrappa med smidesräcke och källarvåning med garagenedfart. Huset i väster har en utbyggnad med ett vinkelställt dörrparti istället för garagenedfart. De lägre husen har en våning mot norr medan de högre, rosa husen har två våningar. Mot söder är horisontala stora fönsterpartier innanför balkonger och uteplatser på samtliga hus och mot norr har de höga husen horisontalla stora fönsterpartier avbrutna av dörren i bottenåningen. De lägre husen har ett litet tidstypiskt fönster i västra gaveln. Samtliga fönster är vitmålade och i trä, sannolikt ursprungliga.

FASTIGHET 36-38
Arkitekt: Bo Boustedt, Kungälv (ritningar 1951, rev. 1954). Entreprenör: Sven Jansson, Skara.
Byggherre: Jean Göransson, Skara.

De tre kedjehusen (och det senare tillkomna fjärde huset) är uppförda i rött tegel med branta sadeltak täckta med rött taktegel, gavlarnas takutsprång är mycket kort, vilket ger husen en sydskandinavisk karaktär. Husen ligger med gavlarna åt öster respektive väster och är sammankopplade med långsidorna genom putsade låga garageenheter med pulpettak (papp). Längan är orienterad i nordost-sydvästlig riktning och entréerna vetter mot en lokalgata i öster, belägen centralt i kvarteret. Husens trädgårdar vetter mot Domprostegatan i väster och avskiljs från denna genom en hög häck. Det fjärde huset är tillkommet på 1980-talet och är anpassad till de ursprungliga husen genom dess form och läge, dock skiljer sig takmaterial, teglets kulör samt storleken på huset och på trädgården. Fönstren är vitmålade i trä och en balkong med smitt räcke återfinns på östfasadens övre våning.

VÅRDBEHOV OCH FÖRÄNDRINGAR
Radhuslängan är till stora delar väl bibehållen, dock har flera förändringar utförts, exempelvis har ett av de lägre husen satt igen ett stort fönsterparti och bytt ut den ursprunlgiga trappan till en trätrappa med träräcke. Flera entrépartier har fått stensatt parkeringsyta framför. Flera hus uppvisar rostsprängningsskador ovanför de små tidstypiska fönstren på västgaveln.
Kedjehuslängan har genomgått förändringar, genom att dörrar och fönter bytts ut och entréerna förändrats.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
De båda huslängorna har en väl bibehållen tidstypisk karaktär, framför allt Drott Gyllenbergs variationsrikt och exklusivt utformade radhus.