Stäng fönster Solna kn, BANKEN 2 SOLNA STADSHUS

Beskrivning
Solna centrum bildades i mitten på 1960-talet i stadsdelen Skytteholm mot gränsen till Hagalund. Förutom affärer och restauranger uppfördes också ett bibliotek och ett stadshus. Husen byggdes i huvudsak efter ritningar av Sture Frölén som har ritat en stor mängd byggnader i Solna. Stadshuset uppfördes i femton våningar i centrumets östra del vid korsningen Solnavägen och Centralvägen. Byggnaden gavs en distinkt utformning med en fasad präglad av stora enluftsfönster i samspel med smala betongelement, som gavs en yta av frilagd ballast. En lågdel åt norr kopplar ihop den stora fullmäktigesalen med huvudentrén och skiljer på så sätt ut den offentliga delen av byggnaden mot kontorsplanen i höghuset.

Under 1980- talet gjordes en stor förändring av Solna centrum och alla byggnader kopplades ihop till ett stort glasat inomhuscentrum. Även stadshuset införlivades och huvudentrén byggdes om och öppnades upp. Senare förändringar av entrén har också skett. I övrigt är byggnadens ursprungliga arkitektur oförändrad och har fortfarande funktionen som stadshus.