Stäng fönster Stockholm kn, FISKHALLEN 1 M.FL. VÄSTRA ÅRSTA PARTIHANDELSOMRÅDE

Beskrivning
Östberga Partihallsområde, Idag Västra Årsta Partihandelsområde. Området ligger nära gränserna mot Västberga och Årsta. Anläggningen är strategiskt placerad med tanke på transporter och infratsuktur. I öster ligger en stor godsbangård, i norr vägsystemen vid Årstalänken. I väster löper Åbyvägen – bortom den finns mer industribebyggelse tillkommen på 1980-talet.

Anläggningen består av 13 byggnader, uppförda på 1960-, 70- och 80-talen. På den västra sidan av Brunnbyvägen radar partihallarna upp sig, snett förskjutna mot varandra i nordöstlig-sydvästlig riktning. Mellan husen finns lastzoner och parkeringsytor, ibland avdelade från varandra av stängsel. Mellan kv. Importhallen och Fiskhallen löper räls in från öster till lastkajer och en stor betongperrong.

Väster om Brunnbyvägen ligger souterränghus som i den övre nivån erbjuder butiker och annan gemensam service – och som i de nedre planen har partihallsverksamhet. I norr vid Södra Länken ligger Amani Hotell, som följer områdets planform men vars arkitektur avviker och har stort reklamvärde. Längst i öster vid områdets gräns mot Åbyvägen ligger en annan byggnad vars utformning är medvetet uppseendeväckande – Trädgårdshallen i kv. Producenten 1.

I området finns bara begränsad grönska – i ytterområdena och utmed gatorna finns små gräsytor samt enstaka buskar och träd. Marken är i övrigt asfalterad. Området kringgärdas till stora delar av stängsel. På områden finns åtskilliga containrar, mindre plåtskjul och annan verksamhetsbebyggelse av tillfälligare karaktär.

Av anläggningens 15 fastigheter är 11 gröna = Fastighet med bebyggelse som är särskilt
värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt; Fiskhallen 2,
Frukthallen 3, Importhallen 1, 2, 3, Lagerhallen 2, Particentralen 1, 2, 6, Partihallen 1 samt
Producenten 1.

Fyra fastigheter är gula = Fastighet med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden
och/eller av visst kulturhistoriskt värde; Fiskhallen 1, Frukthallen 1, Particentralen 5 samt Partihallen 2.