Stäng fönster Sala kn, WASKPLATSEN 5 SVEAHUSET

Beskrivning
Anläggningen upptar drygt hälften av kvarterets yta med placering i den norra delen. På två sidor är den omgiven av trafikerade gator och på den tredje av ett gångstråk. På tomtens nordligaste del finns ett flerbostadshus med vidhängande garagebyggnad byggt i vinkel. Söderut finns ännu ett flerbostadshus (lamellhus) placerat rakt över tomten. Tomtytan är asfalterad för bilparkering och vid entréerna. Här finns även gräsytor och buskar samt några lövträd. Anläggningen innehåller också två cykelparkeringar med övertäckande plåttak. Tomten avgränsas delvis med en tegelmur.
Den nordligaste byggnaden har ursprungligen varit en ångkvarn för malning av säd men ändrades till bostadshus efter bara något tiotal år. Senare har byggnaden innehållit ett ångbageri. Fortfarande idag finns ett bageri kvar i byggnaden. Bagerilokaler har också funnits i en byggnad som var placerad där lamellhuset idag ligger.