Stäng fönster Vallentuna kn, SKARPSUNDBY 3:2 SKARPSUNDBY

Beskrivning
Skarpsundby ligger 4 km väster om samhället Kårsta i den norra delen av Vallentuna kommun och västra delen av Kårsta socken med ägogränsen i sockengränsen mot Frösunda. Det är en högt belägen skogs- och dalgångsbygd med övervägande delen av bebyggelsen samlad i byar. Österut i anslutning till Skarpsundby finns flera förhistoriska gravfält och i skogen nordväst om byggnaderna ligger några stensättningar.

Av det historiska kartmaterialet framgår det att Skarpsundby utgjort en radby med tre gårdar sedan åtminstone 1639.

Skarpsundbys bevarade ålderdomliga gårdsbildning består idag av två gårdar uppdelade på tre fastigheter. Bebyggelsen ligger högt på en kraftig sydväst sluttning med vidsträckt utsikt över ett småbrutet odlingslandskap. Det finns tre mangårdsbyggnader till de två gårdarna och de ligger på en rad med entréfasaderna orienterade mot sydväst. Ekonomibyggnaderna består av flera mindre funktions uppdelade hus. Byggnaderna har anpassats till platsens topografiska förutsättningar och husens proportioner och detaljer uppvisar stor hantverksskicklighet. Samtliga byggnader har träfasader och flertalet är rödfärgade. Runt bebyggelsen växer syrenbuskage och lövträd.

Den västra gården är uppdelad på två fastigheter. Byggnaderna omfattas av en äldre mangårdsbyggnad, fd undantagsstuga (nuvarande mangårdsbyggnad), loge, magasin, stall, ladugård, lider, ved-, mat- och snickarbodar samt smedja. Några av ekonomibyggnaderna är från början av 1900-talet, men flera äldre timrade hus finns på gården. På gården bedrivs hästverksamhet idag.

Den östra gårdens mangårdsbyggnad är ursprungligen en parstuga som helt byggdes om 1918. På gården finns en intressant timmerbyggnad som inrymt bod och drängstuga.

Västra gårdens östra fastighet
Den gamla mangårdsbyggnaden timrades upp under 1700-talet och är en ovanligt välbevarad parstuga i en och en halv våning. Södra fasaden är klädd i kilsågad locklistpanel. Fasaderna är avfärgade med röd slamfärg. En grönmålad bräddörr med överljus och handsmidda bandgångjärn finns på fasaden mot söder. På norra fasaden finns ett blyspröjsat fönster med två lufter och sex rutor i vardera luft. Fodret är profilerat och har ett par hörnjärn av 1700-tals typ. Sadeltaket är ett åstak belagt med röd trapetskorrugerad plåt. Två tegelskorstenar finns på norra takfallet. Stugan står på en naturstensgrund.

Övriga detaljer:
En äldre taktäckning av vattrännade brädor ligger kvar under befintlig täckning. Rester efter en hängrännekonsoll finns under NÖ knutens takutsprång. Vindskivorna består av två brädor varav den undre är dekorativt sågad. Även interiört är stugan mycket välbevarad. Bland annat finns kakelugn av kolonntyp, handhyvlade snickerier och en fin och smal, svängd trätrappa mellan bottenvåningen och vindsvåningen.

Enligt uppgift från fastighetsägare skall manbyggnaden i Rolsta vara en spegelvänd kopia av Skarpsundbys gamla mangårdsbyggnad.

Matboden intill gamla mangårdsbyggnaden är timrad i en våning och står på naturstensplintar. Fasaderna är rödfärgade med vitmålade knutbrädor och svarttjärad bräddörr. Sadeltaket med åsar är belagt med enkupigt lertegel. En äldre taktäckning av vattrännade brädor ligger kvar under befintlig täckning. Småspröjsade enlufts fönster med nio rutor.

Västra gårdens västra fastighet
Nuvarande mangårdsbyggnad är knuttimrad i en och en halv våning med kilsågad, rödfärgad locklistpanel fäst med smidd spik. Foder och knutbrädor är vitmålade. På södra fasaden är en veranda tillbyggd i två våningar och på baksidan finns en utbyggnad. Mansardtaket är täckt med tvåkupigt lertegel. Utbyggnaden på baksidan har pulpettak belagt med trapetskorrugerad plåt. På norra takfallet finns en utkragad och vitslammad tegelskorsten. Grunden är en fogad naturstensgrund.

Vedboden (tidigare mangelbod) ligger ovanför nya mangårdsbyggnaden. Den har en timrad bottenvåning, röste av resvirke och står på knutstenar. Gavelspetsarna är klädda med bakpanel. Väggarna var tidigare rödfärgade. Sadeltaket bärs upp av takstolar och är belagt med pannplåt. En tidigare täckning av spån ligger kvar under plåten. Invändigt har timret upphugg som visar att väggarna varit lerklinade. Boden är i dåligt skick.

Smedja och snickarbod ligger nordväst om nya mangårdsbyggnaden. Den är upptimrad över en jordkällare murad i natursten. Fasaderna är avfärgade med röd slamfärg med vitmålade knutbrädor och fönsteromfattningar. Fönstren är småspröjsade. Bräddörrarna är svarttjärade och har handsmidda bandgångjärn. Sadeltaket är ett åstak belagt med trapetskorrugerad plåt. Under plåten finns ett äldre brädtak kvar. Invändigt finns den gamla ässjan med blåsbälg av trä kvar. Runt boden växer mycket buskage som delvis döljer den. Boden är i behov av upprustning.

Nytt bostadshus
Ett mindre bostadshus är nyligen uppfört i skogsbrynet väster om smedjan och snickarboden. Det är byggt i 1½ våning på en gjuten och slätputsad grund. Fasaderna är klädda med rödfärgad lockpanel med vit målade knutar och fönster. Sadeltaket ä belagt med tvåkupigt betongtegel.

Dasset ligger söder om och nedanför det nya bostadshuset. Stolpkonstruktionen är utvändigt klädd med locklistpanel och bakpanel. Den är rödfärgad och har ett pulpettak med sinuskorrugerad plåt.

Matbod och magasin sammanbyggt med lider ligger i sluttningen söder om det nya bostadshuset. Matboden/magasinet är uppfört i skiftesverk och timmer i suterräng med en källardel av natursten. Sadeltaket är belagt med tre kupigt lertegel men gamla taktäckningen av vattrännade brädor finna kvar under teglet. Takets vindskivor är figursågade. Lidret är byggt i stolpverk och dess fasader har en ovanlig fasadbeklädnad av spån spikat på glespanel av liggande brädor. Stolparna står på plintar av natursten. Sadeltaket är belagt med sinuskorrugerad plåt. Byggnadskropparna har varit rödfärgade och matboden/magasinet har vitmålade knutbrädor.

Söder om grusvägen finns ett litet lider vars västra del är uppfört i timmer och östra del i stolpverk. Stolpverksdelen är panelad med stående slät panel. Sadeltaket är belagt med sinuskorrugerad plåt. Byggnaden är rödfärgad och står på en grund av natursten.

Logen är sammanbyggd med stallet och står söder om vägen. Byggnaderna har uppförts 1909, stallet i skiftesverk och logen i stolpverk. Stalldelen är delvis panelad med locklistpanel nertill och på sydöstra gavelspetsen en stående, slät panel av kilsågade brädor med spetsformat avslut. Grunden består delvis av huggen sten och är delvis gjuten. Sadeltaket är belagt med tvåkupigt lertegel. Logens fasader är klädda med stående slät panel. Grunden utgörs av natursten. Sadeltaket är belagt med tvåkupigt lertegel med synligt spån under.