Stäng fönster Vara kn, DAMPETORP 3:33 HUTTLA KVARN OCH SÅG

Beskrivning
Dampetops kvarn och såg – i folkmun ”Huttla kvarn och såg” ligger längs Afsåns västra strand cirka en kilometer från E20 strax söder om Vara. Afsån är ett av Lidans tillflöden. Landskapet, ett jordbrukslandskap, består av åkrar och ängar, Afsåns bevuxna stränder, mindre skogsområden samt utskiftade gårdar.

De båda anläggningarna är sammanbyggda med varandra och utgör en enhet. I anslutning till dessa finns en gammal före detta smedja som idag används som förråd, en till platsen flyttad ladugård i skiftesverk, en samlingslokal byggd 1989 i liknande utformning som sågen och kvarnen, en stor byggnad av mesulakonstruktion, byggd i början på 1990-talet och som används som bygdemuseum och för gästabud, en till platsen flyttad transformatorstation samt en nyuppförd stor förrådsbyggnad.