Stäng fönster Stockholm kn, VÄTÖ 16 GYLLINGS VILLA

Beskrivning
Anläggningen omfattar en stor, representativ villabyggnad från 1903 och ett f.d. stall med drängbostad från 1917 samt två mindre ekonomibyggnader troligtvis uppförda någon gång under 1910-talet. Husen ligger på en stor trädgårds- och naturtomt nära sjön Magelungen. Tomten omgärdas till stor del av ett ståtligt svart smidesstaket. Villabyggnaden ligger på en liten höjd med utsikt över sjön. Framför villan finns en halvcirkelformad terrass belagd med röd kalksten samt terrassmurar av natursten i sluttningen mot vattnet. Även gångar och trappor är belagda med samma sten. Till huset leder en grusad väg med stenbeläggning. Villans baksida ligger tätt inpå en ursprängd, brant bergssida. Mellan villans frontespis på baksidan och bergets krön löper en gångbro, uppförd under senare år. Nordost om villan ligger de två rektangulära ekonomibyggnaderna, båda uppförda med naturstensgrunder, liggande fasspontpanel och sadeltak. Väster om villan, ligger det f.d. stallet och drängbostaden. Det är en låg, rektangulär volym med locklistpanel och sadeltak. På gaveln finns en öppen, pittoresk förstukvist som leder till den f.d. bostaden om 1 rum och kök. Framför huset finns en terrassering med naturstensmurar krönta av röd kalksten.Både villabyggnad och stallbyggnad brukas idag för förskoleverksamhet.