Stäng fönster Stockholm kn, HELSINGFORS 1 AKALLA

Klassificering: Gult
INVENTERING ÅR 2000
Konsumbutiken är centralt placerad mittemot en av tunnelbaneuppgångarna.

Butiken ligger i anslutning till Sibeliusgången, som är ett service- och butiksstråk som genomkorsar stadsdelen i öst-västlig riktning. Här finns ytterligare en livsmedelsbutik, en kyrka, samlingslokalen Akalla Träff och tre skolor. Dessa byggnader bildar en enhet genom sitt gemensamma formspråk: de låga, utbredda volymerna, de platta taken och det mörkt bruna teglet. Marken är flack och belagd med betongplattor. På baksidan finns ett lastområde inhägnat av ett tryckimpregnerat plank.

· Våningar: 1.
· Tak: Motfallstak, papptäckt. Omfattning av vit liggande panel.
· Fasad: Tegel, brunt.
· Sockel: Betong, väldigt låg.
· Fönster: På framsidan under takomfattningen finns ett fönsterband av enluftsfönster med små, brunmålade enluftsfönster i trä. Träinklädda burspråk.
· Entré: Indragen under takomfattningen. Automatiska dörrar av röd aluminium
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Burspråkens fönster har klätts in med trä. Dörrarna kan vara utbytta.
Det är en rektangulär envåningsbyggnad med en utbyggnad mot söder för lastkajen. Ingång från Sibeliusgången. På baksidan finns en lastbrygga indragen under tak, samt en garageinfart. Vissa fasader har burspråk med skyltfönster men de är numera inklädda med trä, troligen pga skadegörelse. Ovan entrén sitter en grön Konsumskylt. På entréfasadens takomfattning finns fem kubformade armaturer i silvereloxerad aluminium.

KOMMENTAR
Butiken är en del av centrummiljön och har en arkitektonisk utformning som ansluter till de övriga centrumbyggnaderna; brunt fasadtegel, platt tak och en låg, utbredd byggnadskropp. Liksom vad beträffar övriga centrumbyggnader har det skett få förändringar av dess exteriör.