Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, NYSTAD 4 AKALLA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
KULTURHISTORISK KLASSIFICERING
Värderingsdatum: 2007-12-19
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Martin Lagergren, Kerstin Mandén-Örn, Per Olgarsson, Magnus Rönn, Anna Sterner, Heidi Vassi, Britt Wisth, Stockholms stadsmuseum.

Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Detta är en välbevarad representant för en anläggningstyp som är mycket typisk för norra Järvafältet; ett daghem insprängd mellan bostadshusen som även inrymmer olika samlingslokaler för de boende. Anläggningen har stora socialhistoriska, samhällshistoriska och planeringshistoriska värden. Att på detta samlade sätt erbjuda både bostadsnära möjligheter till barnpassning och lokaler blev mycket uppmärksammat när Akalla stod färdigt i mitten av 1970-talet. Det lyftes fram som exempel på en ny och mer mänsklig förortsplanering. Byggnader av denna typ är även viktiga exponenter för välfärdssamhällets framväxt med en allt större del förvärvsarbetande kvinnor. Anläggningen är helt rätt placerad efter sin funktion - mitt bland bostadsbebyggelsen och i anslutning till en utsparad bit parknatur.

Byggnaderna är en av de flera standardmodeller av daghem och kvarterslokaler som utarbetades av Kjell Abramsons arkitektkontor för Stockholms stads räkning. Anläggningen visar hur byggandet under rekordåren rationaliserades och förenklades. De arkitektoniska värdena är betydande. Utformningen är enkel men välformad, med låga kubiska byggnadsvolymer, panelklädda fasader och karaktärsskapande lanterniner. Anläggningens skala och den lätta träarkitekturen är medvetet avsedd att fungera som kontrast till den mer storskaliga bostadsbebyggelsen runtom.
INVENTERING ÅR 2000
Abramson Arkitektkontor har ritat många av Stockholms daghem och fritidsgårdar från de senaste decennierna. I de inventerade stadsdelarna har kontoret ritat majoriteten av förekommande daghem, förskolor och fritidsgårdar, oftast på uppdrag av Stockholms fastighetskontor.

De flesta byggnader är tämligen likartade och har många gemensamma drag. De karaktäriseras vanligen av låga envåningslängor i trä placerade i vinkel och/eller med förskjutna byggnadskroppar. Fasaderna består ofta av stående träpanel, med låg sockel. Taken är platta eller utgörs av flacka sadeltak. Fönstren ligger ofta i band och har ljusa bågar av trä. Entréerna är gärna djupt indragna och markeras ibland av sluttande skärmtak. Det finns ibland också verandor täckta av skärmtak.