Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 34:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Området beläget utefter Blåsvädersgatan centralt i Södra Biskopsgården, består av sju stycken 7 respektive 9 vånings punkthus med källare, ett daghem, en fd lekskola samt en butik. Bebyggelsen ligger på rad utefter den sluttande och svängda gatan. Mellan Blåsvädersgatan och husen löper en matargata som avskiljs av grönytor med högvuxna lövträd, bland annat asp. Åt väst avgränsas området av en bergsknalle. Parkering sker på två större parkeringsplatser, på mindre p-platser mellan husen eller i garage i punkthusens bottenplan. Daghemmet respektive fd lekskolan ligger längst i söder respektive längst i norr medan butiken ligger i anslutning till en av parkeringsplatserna mitt i området.

BYGGNADER
De sju punkthusen är ritade av två olika arkitektkontor som utformat två olika men ändå snarlika punkthustyper. Båda har motfallstak med ett stuprör mitt på långfasaderna, vilket skapar en vertikal uppdelning av huskroppen. Uppdelningen är mest framträdande hos fastigheterna 34:1-5 ritade av Lund & Valentin. Fasaderna var ursprungligen putsade och taken klädda med kopparplåt. Av fönstersättningen framgår att inga badrum ligger i fasad.

34:1-5
Husen har en kvadratisk planform. Genom en förskjutning av de två takfallen, olika fönsterbröstning på det översta planet, olika höga balkongpartier samt en uppdelning av fasaden i två olika kulörer - grått och gult uppfattas punkthusen som sammansatta av två smala skivhus. Balkongerna är utanpåliggande med en sammanhängande stålkonstruktion. förutom två singelplacerade balkonger på det översta planet. De ursprungliga balkongfronterna som ännu finns kvar på 34:4-5, är i smalkorrugerad plåt och smidesgaller. Den uppglasade entrén ligger i fasad. Fönstren, oftast i 2 och 3 luft är symmetriskt placerade i förhållande till fasadernas vertikala uppdelning. De ursprungliga fasaderna har förändrats. 1972 kläddes fasaderna på fastigheterna 34:4-5 med Malmex; asbetscementskivor. 1982 kläddes övriga punkthus med plåt i samband med tilläggsisolering. Under 1990-talet har fönster och entrépartier liksom de flesta balkongfronter bytts.

36:2 och 4
Husen har en H-formad planform med balkonger placerade mellan H-formens ben. Planformen bildar ett avgränsat yttre entrérum under balkongerna. Fönstren är oftast rektangulära med en eller två vertikala vädringsluckor. Alla ursprungliga fasadmaterial förutom takbeläggningen är utbytta. 1983 tilläggsisolerades fasaden och kläddes med plåt. 1996 monterades nya plåtfronter på balkongerna som samtidigt glasades in. 1998 byttes fönstren.

Våningar: 7,9 med källare
Stomme/konstruktion: bärande yttervägg, innerväggar och bjälklag av betong
Fasad: Malmex asbestcementskivor, profilerad plåt
Fasadfärg: gul, grå
Takform: motfallstak
Takmaterial: troligen kopparplåt
Utvändiga detaljer: se ovan

ÖVRIGT
Butiken i områdets mitt byggdes 1956 och är även den ritad av Lund och Valentin. Huset är uppfört med en stomme av betongbjälklag - även taket som vilar på ett fåtal pelare för att skapa stora friytor i butiken. Fasaderna är putsade och sadeltaket är klätt med papp.

Norr om punkthusen ligger en före detta barnträdgård (36:1) ritad av Larson, Bonna och Christensén. Den uppfördes 1956 med en rutindelad eternitfasad, kraftig plåtgesims och ett svagt sluttande sadeltak. Barnträdgården är idag helt ombyggd till kontor - med ny fasad och ny takresning. Ett fåtal fönster är det som finns kvar av den ursprungliga exteriören. Söder om punkthusen ligger ett souterrängbyggt daghem (32:1) i två plan. Det är uppfört 1976 med trästomme, fasad av träpanel och tegelklätt sadeltak. Vid lekplatsen finns en mindre förrådsbyggnad.

KOMMENTAR
Punkthusen har en spänstig och distinkt utformning med en karaktäristisk takprofil och fasaduppdelning. De följer och markerar den sluttande och svängda Blåsvädersgatan liksom de korresponderar i skala med de högväxta träden och den omgivande kuperade terrängen.