Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 33:1 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Området beläget nordväst om Vårväderstorget i Södra Biskopsgården består av tre stycken trevånings lamellhus med källare, samt två garagelängor. Lamellhusen bildar en svängd mur av delvis förskjutna byggnadskroppar i sluttningen mellan Ryaskolan i sydväst och punkthusen utefter Blåsvädersgatan i öst. Husen är inte orienterade mot någon gata utan entréerna är vända mot anslutande gångvägar respektive en parkeringsplats. Dungar med lövträd växer i slänten ner mot punkthusen i öster och mot Ryaskolan i sydväst. I övrigt finns enstaka rabatter och större gräsytor mellan gångvägar och parkeringsplatser. På grund av det höga läget, den sluttande topografin och därmed möjligheterna till utsikt ut över hamninloppet, är balkongerna orienterade mot söder och väster även då detta innebär att de vänds direkt mot en gata och en större parkeringsplats.

I området finns förutom bostadshusen även två samtida garagelängor samt ett mindre sophus byggt på 1990-talet. Garagelängorna ligger i anslutning till den större parkeringsplatsen mot Blåsvädersgatan. En lokal finns i området, en på 1950-talet etablerad frisersalong vars ursprungliga neonskyltning ännu finns på en av gavlarna.

BYGGNADER
De tre lamellhusen är ritade av tre olika arkitekter för tre olika privata beställare, men är ändå enhetligt utformade. Fönstersättningen följer en jämn rumsindelning med kvadratiska en- och tvåluftsfönster. Gavelfönstren däremot är mer framträdande där de ingår i olika tidstypiska 1950-tals burspråk av tegel eller med kopparplåt. Balkongerna är utanpåliggande på ett av husen och indragna på de övriga. Balkongfronterna är dels av brunmålad smalkorrugerad plåt alternativt vitmålad genombruten betong. Vid de indragna balkongerna är ytterväggen klädd med gul respektive blåmålad träpanel.

Entréerna är oftast indragna med omfattningar av sten eller mönstermurat tegel. De ursprungliga glasade dörrarna i teak är bevarade. De tre bostadshusen har vid olika tillfällen fått nya fönster, i vissa fall nya balkongfronter i plåt som ibland även glasats in (33:1). Träfasaderna innanför de indragna balkongerna har tilläggisolerats.

Våningar: 3, källare
Stomme/konstruktion: inner- och ytterväggar av lättbetongelement, betongbjälklag
Fasad: fasadtegel
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak, ibland valmade
Takmaterial: tegelpannor
Utvändiga detaljer: se ovan

KOMMENTAR
Lamellhusen är varken stadsmässigt orienterade mot kringliggande gator eller friliggande i ett parkområde - för detta är de omgivande grönytorna för små och uppsplittrade av gångvägar och parkeringsplatser. De bildar tillsammans en svängd mur i sluttningen mellan det lägre skolområdet i sydväst och punkthus i nordöst. Den relativt enhetliga fasadutformningen varieras med små individuellt utformade gavelburspråk och omväxlande balkonger som skapar identitet åt de enskilda husen.