Stäng fönster Mölndal kn, NOBEL 36 VÄSTER

OMRÅDE
Denna vinkelbyggda affärsfastighet med bostäder ligger centralt i norra Bosgården i korsningen av huvudgatan Häradsgatan (fd Storgatan) i väst och Biskopsbogatan (fd Nobelgatan) i norr. Fastigheten ligger i mitten av en sträcka fågelvägen i Bosgården med fyra butikscentra. Följer man vägen åt sydväst i korsningen, Torallastigen, anländer man först till en byggnad med ett mindre antal serviceverksamheter och strax därefter till Jungfruplatsen med butiker. Dras riktningen på Torallastigen vidare åt nordöst hamnar man exakt på ytterligare en liten affärslänga i bottenvåningen av ett bostadshus.

Kvarteret Nobel i övrigt består av radhus från 1950 och några villor. Det utgör det nordvästra hörnet av ett stort område som i övrigt rymmer Mölndals sjukhus vidsträckta anläggning. Punkthus och lamellhus breder ut sig i de övriga intilliggande kvarteren. Parkeringsplatser finns invid gatorna.

Fastigheten ligger i en backe med den västra längan högre belägen. Markytan vid korsningen har getts torgkaraktär med färgade beige och svarta betongstenplattor med ovanlig, mycket liten, vit ballaststen. Låga murar av konststen i olika långa kedjor av fyrkanter med buskar och barrträd i omgärdar "torget", som ansluter till livsmedelsaffären. Trafiken till affärens lastbrygga leds in runt östra gaveln. En gjuten trappa med smidesräcke leder upp till den asfalterade gången under skärmtak längs affärsfasaden i väst. I slänten ned till vägen finns små stentrappor och buskar i stenkantad plantering. Längs södra gaveln löper en asfalterad gångväg runt hörnet, med häck och en villaträdgårds staket som sluter an strax intill. Övervåningens entré är på baksidan.

BYGGNADEN
Vinkelbyggnaden följer i stort riktningarna på övrig omgivande bebyggelse. Den norra längan är livsmedelsbutik och den högre belägna västra längan har affärslokaler i bottenvåningen och lägenheter på övervåningen. Västlängan är något framskjuten. Huskropparna möts åt gården i öst i en drygt 100 gradig vinkel och har skilda karaktärer.

Norra längan (livs)
Våningar: 1, källare
Stomme/ konstruktion: lättbetong
Fasad: betong mm
Fasadfärg: vit mm
Takform: platt
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: se nedan

Västra längan (affär och bostad)
Våningar: 2, källare
Fasad: tegel mm
Fasadfärg: röd mm
Takform: sadeltak
Takmaterial: korrugerad plåt

Den norra längans platta tak har ett neddraget parti med ståndfalsad svart plåt. På en skena runt taket sitter fyra runda originalskyltar med järnstomme, galvplåt och plastfront. Gemensamt för längorna är att bottenvåningarnas gatufasader har italiensk glasmosaik indelade i fält av smala lisener. Norra längan har en smalare svart mosaikrand nedtill och djupt blå upptill med vitmålade betonglisener, samt ett fält med betongglas som har fönsterbleck av koppar. Även på baksidan finns ett mindre betongglasfönster. Mosaik förekommer inte någon annanstans i omgivning och ger definitivt en särprägel.

Fasaden åt väst på den västra huskroppen är exklusivare med gyllengula marmorskivor mellan och över de mildgröna mosaikpartierna. Över fönstren finns djupa, långsmala nischer (för markiser?). Norra halvan av fasaden ligger i mörker under ett skärmtak av tillfällig karaktär på tubrör med vitmålat träundertak och plåttak. I respektive hörn åt gatan på övervåningen finns en djupt indragen balkong med gräsgrön smalkorrugerad plåtfyllning i svart smideskonstruktion. Fönstren är intakta, av trä med bruna smala karmar med liggande smal luft upptill på bottenplan, vita med stående smala vädringsfönster i lägenheterna. En dörr har bytts, troligen under 1970-tal, övriga två trädörrar är original med separata små trappor. Konditoriet tycks ha kvar sin ursprungliga inredning. Livsmedelsbutikens entré ligger i väst och är helt intakt med gjuten cementtrappa, vars översta steg är natursten och uppglasad trädörr med dito innerdörrar i vindfånget.

Butiken har på baksidan beige keramiska fasadplattor på östra halvan med lastbrygga. Lägenheterna har sin oartikulerade, indragna entré med stenskivor i nischen åt gården.

Byggnaden har inte utsatts för några större förändringar. Butiken i norr har kvar sina runda takskyltar med "City Köp" sedan 1958, vilket bekräftar den lakoniska uppgiften i den tekniska beskrivningen, att de är fastsatta på "betryggande sätt". I västra längans norra lokal var det konditori, som innehades 1959-1977 av Rune och Doris Sahlin. Sedan ca fem år har det stått tomt, enligt sagesman. Där fisk- och blomaffärerna var finns en pizzerialokal, stängd sedan ca ett år. Tandläkarmottagningen i söder är enda kvarvarande, ursprungliga rörelse. Fönstret längst i öst på City Köps norra fasad är igensatta med vita skivor. Ena mosaikfältet bär spår efter en borttagen "sjukvårdsautomat". Fönstren på City Köps västra gavel murades igen 1968 och lastbryggan försågs med tak 1975. Västra längan fick sitt skärmtak 1968. I baksidans hörn byggdes 1969 ett vindfång med plåttak och vit eternitvägg, som sedan klätts med träpanel.

KOMMENTAR
Denna affärsfastighet synes vara placerad i ett stadsplanemässigt sammanhang tillsammans med de övriga butiksbyggnaderna (projekterade av HSB eller Riksbyggen) i området till ett tämligen osynligt "stråk". På typiskt vis för tiden har de bostäder på ovanvåningen. Byggnaden är närmast intakt till en sällsynt hög grad, vilket även de övriga är och tillsammans utgör de, med sina något olika karaktärer, en synnerligen fin exposé av hur butikerna placerades, artikulerades och hur fasaderna utformades vid tiden. Denna byggnad med sina unika mosaikfasader, originalskyltar, helt intakta trävarma vindfång och med den enda bevarade torgytan, har ett arkitekturhistoriskt värde även som solitär. I sin omgivning har den ett miljöskapande värde. Mosaikfasaderna ger också estetiska upplevelsevärden. Upplevelsen av västfasadens estetiska värde skulle förhöjas betydligt om det spretiga skärmtaket avlägsnades.