Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 90:1 BISKOPSGÅRDEN

OMRÅDE
Kyrkan är belägen i sydväst invid Länsmanstorget med en kyrkbacke av konststenplattor. Utsikten åt öst är milsvid. Kyrkan är en så kallad vandringskyrka, som skall kunna flyttas. En sådan temporär känsla förmedlas främst genom den paviljongliknande tillbyggnaden i öst.

Ritningarna visar en noggrann markplanering, med ett parti bergstall i norr åt gångstråket, rönnar på södra sidan vid en yta av gatsten med gräsfogar, clematis och rosor vid entréerna. Idag finns inte detta, men gräsytor och lövbuskar finns vid huvudentrén och längs paviljongens långsida.

BYGGNAD
Kyrkans stomme är av betong med prefabricerade takelement av spiklimmad plywoodkonstruktion med björkfaner invändigt. Överbyggnaden har "MU-skivor" och plywood på regelverk. Sadeltaket har mycket branta och långa takfall, täckta med korrugerad svart eternit. I östra takfallet sitter 12 små fönster. Tacknock och gavlar är plåtskodda. Sockeln är gjuten i stående brädform och vitmålad, samt försedd med vattbräda av plåt. Gavlarna har stående brunmålad träpanel, med kors åt norr. Västra sidan har två burspråk klädda med vit plåt och tre kopplade trädörrar med 12 spröjsade glas vardera, där innerglasen är ruggliga. Trätrapporna framför har två, respektive tre steg.

Paviljongen är byggd som ett U mot kyrkan, så att en atriumgård bildas i mitten med smala gångar i norr och söder. Byggnaden har en våning, brun träpanel och flackt sadeltak täckt med plåt. Fönstren är smala, vita pivåhängda och av metall, grupperade om 6, 12 och 3 från syd räknat, samt några enskilt placerade fönster. Den centrala gruppen om 12 fönster korresponderar med de 12 takfönstren, som för tankarna till en symbolik för de 12 apostlarna. Entrén är förlagd till norra gången, som också rymmer vapenhuset. Entréfasaden utmärker sig med blåmålade träfiberskivor på träreglar och över dörren finns ett tunt, platt skärmtak på smala, vita, fyrkantiga stålpelare. Dörren är tvåbladig och blåmålad med urfrästa spår. Södra gången rymmer ett förberedelserum, i höjd med altaret.

I nordväst, intill en gräsmatta, står en gjuten betongklockstapel, medvetet gestaltad med kors och räfflor upptill, samt en smal vinkel västerut.

Kyrka
Stomme/konstruktion: betong, prefabricerade takelement,
Fasad: betongsockel, träpanel på gavlarna
Fasadfärg: vit sockel, brun panel
Takform: brant sadeltak
Takmaterial: korrugerad svart eternit
Utvändiga detaljer: 12 takfönster, kors på norrgaveln, två burspråk med glasdörrar och trätrappor åt väst, fristående klockstapel

Paviljong
Stomme/konstruktion: regelverk av trä
Fasad: träpanel och träfiberskivor
Fasadfärg: brun panel, blå skivor
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: skärmtak över entrén

Ofta tog det tid innan de planerade församlingskyrkorna i de nya stadsdelarna verkligen uppfördes. Idén med en så kallad vandringskyrka var att snabbt åstadkomma en stadsdelskyrka i de nybyggda bostadsområdena. När församlingen samlat pengar nog till ett permanent kyrkobygge skulle den monteringsfärdiga vandringskyrkan flyttas till nästa nybyggda stadsdel. I själva verket kom många av vandringskyrkorna att bli permanenta.