Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 51:14 M.FL. BISKOPSGÅRDEN NORRA

OMRÅDE
Friskväderstorget ligger centralt i Norra Biskopsgården vid Flygvädersgatan i söder och med spårvagnshållplatsen vid Sommarvädersgatan i väst samt lokalgatan Byvädersgatan i öst. Under en rad stora lövträd finns vid denna gata en parkering med en transformatorstation i norr av betongelement med dansk sjösten och platt tak.

Det asfalterade torgets ovanliga trattform definieras av dels en envånings butiksbyggnad och dels ett långt, åttavånings skivhus med affärer i bottenvåningen i öst som står snett mot den lilla byggnaden. I fonden norrut ligger ytterligare ett skivhus och mellan det och butiken är en stor, kal, inhägnad lekyta med bollplan. Längs östra skivhuset finns nyplanterade träd och en rad med konformade, gjutna, korta pelare (kan vara fundament till tidigare pergola). Vid torgets södra entré finns en rabatt med bland annat popplar, ölandstok och cypress, muromgärdat av gatsten med brädor på. I övrigt är ytan kal och osmyckad. Några rutor med röd gatsten finns framför butiksbyggnaden och vid södergaveln står en gulmålad korvkiosk med lockpanel av trä.

I norra skivhuset ryms dagcentral och servicelägenheter, med entré åt torget. I slänten väster om huset är både barr- och lövträd planterade. Intill går ett gångstråk till Sjumilaskolan. Ett parkeringsdäck byggdes på det östra skivhusets östra sida 1992.

BYGGNADER
Butiksbyggnaden är som en sluten låda och har en våning utan källare. Sockeln är gjuten och på betongpelarna ligger strängbetongbalkar. Väggarna är av rockwool på reglar med rött fasadtegel. Det valmade sadeltaket har skifferbelagd papp och en liggande brun aluminiumplåt som skoning nedtill. Entrédörren är av brunt aluminium, liksom det smala fönsterbandet under skärmtaket åt torget. De få skyltfönstren vid entrén har galler.

Det östra skivhuset har betongstomme och åtta våningar åt torget och 11 åt öst, varav tre källarvåningar i souterrain. Betongfasaden där uppvisar hur olika riktningar på brädformarna kan utgöra en dekor. Fälten är oregelbundna och olika stora. En entré finns där och ett parkeringsdäck är tillbyggt i två plan med vit spritputs och smala pelare över takfoten. I övrigt är fasaderna präglade av de horisontella band som de vita fasadskivorna och bruna fönsterbanden av aluminium skapar. Åt torget finns sju rektangulära utskjutande fasadpartier, burspråk, som delar in fasaden i åtta sektioner, smalare på ytterkanterna. De har cementfiberskivor i metallramverk och små, nyare balkonger åt norr. Enluftsfönster i varierande bredd och grupperingar med tjocka poster sitter som band mellan varje burspråk. Sadeltaket har bandtäckt plåt. Entréerna åt torget är indragna. Ett indraget parti är bredare och har omålade betongpelare, varunder det tidigare var en gradäng (nedsänkning i marken) med entré till en samlingslokal i källaren. Även i de smalare indragna entréerna, med gröna nya aluminiumdörrar och grått kakel, finns omålade runda betongpelare. Skärmtak löper utmed långsidan och är av glas och falsad grön plåt som vilar på gröna eller vita smala stålstolpar.

Norra skivhuset har i stort samma konstruktion och utformning, men sadeltaket är fullt synligt vid gavlarna som har ett runt fönster i gavelröstet. Mellan två utskjutande vita, släta, slutna plåtpartier är ett blått fält med fönster i liv med taket. Entrén i söder till dagcentralen är glasad och har ett stort skärmtak på stolpar. Långsidorna är randiga med vita cementfiberskivor och fönsterband med vita perspektivfönster av aluminium, med stående vädringsfönster och blå bred liggande plåtpanel mellan. Våningsantalet är åtta åt torget, nio åt väst och elva åt öst. Entréerna åt väst har tjocka pulpettak med grön falsad plåt på stolpar och röda eller blå aluminiumdörrar. Fasaden har åt väst tre "burspråk" som ovan.

Anläggningens struktur är ursprunglig. Dock fanns på torget i östra skivhuset en gradäng, trappor ned till en "gilleslokal" med stor uppglasning, under den bockade betongpelaren i arkaden. Gradängen lades troligen igen i samband med att en pergola i sågat virke på grundplintar anlades 1977 längs hela långsidan. Markarbeten har gjorts i omgångar. Korvkiosk av betonghålsten etablerades på platsen 1963 av Göte Johansson och stod då bland träd vid Flygvädersgatan. Flyttades till butikens sydgavel 1978.

Butiksbyggnaden inrymde ursprungligen konditori med servering, charkuteri, frukt-, fisk- och livsmedelsaffär. Fasadens ursprungsmaterial är oklart, möjligen sintrade plattor. 1969 flyttades entréerna söderut och 1978 revs ytterväggarna och ersattes med nuvarande material, vindfång gjordes till de två återstående entréerna. Sedan 1987 är det endast en livsmedelsbutik, med entré från samma år.

Östra skivhuset hade rum för konstnärer och gilleslokal i de östra källarvåningarna. 1960 gjordes schablonmålningar med butikernas kategori i svart på betongelementen. Verksamheterna 1978: bank, post, tobak, foto, frisör, färg, manufaktur, tvätt, ur, tv/radio, motor/cykel, stuvar, tandläkare, skoservice. 1988 gjordes nuvarande skärmtak och sadeltaken. Innan dess hade gavlarna täckts med Glattpanel, troligen samtidigt som på det norra skivhuset 1981 och vissa fasadändringar gjorts i norr. Exakt vad som ändrats i övrigt på fasaden, såsom material, balkonger och fönster är inte klargjort. Taken på skivhusen var täckta med kopparplåt.

Det norra skivhuset hade garage åt väst och skollokaler i två våningar åt öst. 1981 gjordes där skärmtak och gavlarna kläddes med aluminiumkasetter, och trapetskorrugerad plåt över/under fönstren. 1984 gavs husets nuvarande utseende med sadeltak, ny plåt på fönsterbandet, enkelsidiga lägenheter och nya entréer i väst, där garagen avlägsnades. Dagcentral, servicelägenheter, skola och bostäder rymdes då i huset.

KOMMENTAR
Torget är strukturellt bevarat men oharmoniskt med heterogent yttre och kan upplevas som ödsligt med sin stora, obrutna asfalterade yta och oinspirerande lekplats. Betongytornas mönster i öst är ovanligt, vittnande om estetisk ambition.