Stäng fönster Göteborg kn, BISKOPSGÅRDEN 26:4 M.FL. BISKOPSGÅRDEN SÖDRA

OMRÅDE
Området, placerat längst söderut i Biskopsgården, har formen av en hästsko. Det begränsas av Blidvädersgatan och ett parkområde med skola, daghem och kyrka. Bebyggelsen som består av punkthus och lamellhus är placerad kring åtta sammanlänkade gårdar med två parallelluppställda lamellhus och ett punkthus som länk till nästa gård. Gångstråket mellan gårdarna mynnar i det intilliggande Vårväderstorget. Blidvädersgatan är matargata till området, utefter vilken det vid varje punkthus finns en angöringsplats med parkeringsplatser och en garagelänga.

Gårdarna planerades av landskapsarkitekt Vera Norin, med en varierad geometriskt mönsterlagd plattläggning i kombination med solitärt placerade träd och buskar som kontrasterade mot i omväxlande grad framträdande klippformationer. De små lekplatserna - sandlådor och gungor - var integrerade i den övergripande markplaneringen. På 1980-talet skedde en genomgripande förändring av gårdarna, med en större funktionsuppdelning, större lekplatser och mer växtlighet.
Under 1990-talet byggdes tre stycken fristående tvättstugor inne på gårdarna. Dessa har fasader med träpanel och valmade sadeltak med plåt. Området är där ej annat anges, ritat av arkitekt Helge Zimdal.

Inom området finns i anslutning till punkthusen sex garagelängor från 50-talet. Längorna har pappklädda pulpettak. Fasadernas ursprungliga eternitskivor har ersatts av eaglestonskivor; ett skivmaterial med stenklädd yta. Det finns dessutom tre stycken samtida envånings industri- och hantverksbyggnader. Det största med fasadtegel och sågtak klätt med papp, ligger längst i norr. De övriga två är sammanbyggda med lamellhus. De har putsade tegelfasader, senare klädda med plåt och pulpettak med papp. Entréfasaden har ett större glasparti med en övre solavskärmning av stående träribbor, fabrikat Nordisk neon.

BYGGNADER
I området finns 16 stycken lamellhus och sju stycken låga punkthus. Punkthusen rustades upp på 1980-talet då de tilläggsisolerades och balkongfronter byttes ut till aluminiumräcken. De utanpåliggande balkongerna hade ursprungligen fronter av eternit och smidesgaller med utkragning nedtill för blomsterlåda. Tvåluftsfönster i trä. Uppglasade entrépartier i trä. Husen är idag tilläggsisolerade och blåputsade. Ursprungliga balkongfronterna är utbytta mot korrugerade plåtskivor och aluminiumräcke. Entrépartierna i trä byttes ut mot aluminiumpartier.

Punkthus
Våningar: 4 våningar med källare
Stomme/konstruktion: bärande inneväggar och bjälklag av betong
Fasad: putsad tilläggsisolering på befintlig lättbetongvägg
Fasadfärg: ljusblå
Takform: tälttak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: taket kröns av en toppig lanternin

Lamellhusen är uppförda med lättbetongytterväggar, putsade med vit spritputs mot gården och i övrigt klädda med rött fasadtegel. Sadeltak med korrugerad eternit med en utdragen uppåtvinklad takfot över gårdens putsade fasader men utan takfot i övrigt. Fönstren är huvudsakligen enluft, med eller utan vädringsfönster. Sedan slutet av 1990-talet pågår en successiv förnyelse av lamellhusen som omfattar:
- Renovering av tak; eternit ersätts med papp, takfot byggs ut över tegelfasaderna.
- Fasadutsmyckningen renoveras; tidigare enklare uppmålning har efterföljts med försök till rekonstruktion enligt konstnärens ursprungliga intentioner
- Viss upprustning av lägenheterna.

Lamellhus
Våningar: 3 våningar med källare
Fasad: spritputs och tegel
Fasadfärg: vit puts och rött tegel
Takform: sadeltak
Takmaterial: ursprungligen eternit, ibland utbytt mot papp
Utvändiga detaljer: se ovan, samt "konstnärlig utsmyckning"

Lamellhusens uppglasade entrépartier i teak med tunna skärmtak av råspont och bandplåt, ingår i en större fasadutsmyckning. Konstnären Palle Pernevi formgav de individuellt utformade smidesgallren vid entréerna och konstnären Jörgen Lindgren komponerade fasadmönster av olikfärgade eternitskivor. Den grafiskt geometriska utsmyckningen är exempel på en - med arkitekturen medvetet integrerad - konstform, benämnd Konkretism. Lamellhusen vid de två sista gårdarna i nordväst har en enklare fasadutformning, med tegel på samtliga fasader utan fasadutsmycning. Dessa är ritade av arkitekt Lars Ågren.

KOMMENTAR
Områdets uppbyggnad med en kontinuerlig sekvens av gårdar vilka samtidigt är kopplade till det gemensamma parkområdet, kombinerar den traditionella stadens slutna kvarter med grannskapsenhetens öppenhet och gemenskap. Detta bildar en småskalig och upplevelserik bostadsmiljö. Fasadernas skilda karaktär betonar grannskapsenhetens fokusering på den inre tänkta gemenskapen, medan området utåt ger ett slutet intryck. Formspråket är en ur 1930-talet utvecklad modernism med ökad betoning på materialuttrycket som gestaltande motiv. Fasadutsmyckningen på lamellhusen är ett exempel på detta, där arkitekter och konstnärer integrerat arbetat med byggnadernas gestaltning.

Området finns upptaget i kommunens bevarandeprogram Värdefulla miljöer 1985.