Stäng fönster Stockholm kn, STADSFOGDEN 11

Beskrivning
Del av Bagarmossens centrum; bebyggelsen runt Lagaplan, uppförd åren runt 1950-talets mitt. I öster reser sig det 10 våningar höga centrumhuset med en lägre butiksdel och med en överbyggd portik som länk till fritidsgården i söder. Bostadshusen i norr, ett loftgångshus, och öster har butiksvåningar och hus 1 i norr byggdes på 1970-talet ut med en matbutiksdel i en våning. Butikshuset är genom en överbyggd portik länkat till ett lamellhus (hus 4) I söder innebar uppförande av Stadsfogden 12 med bla Folkets hus på 1980-talet en upprustning av markpartiet häråt med lönnar och bänkar i en yta belagd med mönsterlagda betongplattor och betongsten.

LAGAPLAN: är närmast kvadratisk. I norr och väster genomfars torgytan av granitkantade asfaltstråk. Släta betongplattor längs fasader. Den mittre torgytan är belagd med betongplattor med struktur och en schackplan med olikfärgade släta plattor. Fyra lönnar står i väster, ett prydnadsträd i nordost. I sydost ej ursprunglig kvadratisk planteringsyta med granitmurar. I norr granitbassäng med fontän och turkos och vit glasmosaik på botten. Ej ursprungliga stockholmsgröna träbänkar vid granitmur i norr. Ursprungliga armaturstolpar med två glasglober var. Rabatter längs husfasaden i söder.

STADSMÄKLAREN 1: gården vid det vinklade lamellhuset är småkuperad med sparade träd och prydnadsbuskar. Staket mot gångstråk i norr.

Vid vändplanen som avslutar Emågatan och Lillåvägen finns angöringsytor och lastplatser till butiker samt parkeringsplatser.

Från planen vid Emågatan leder en överbyggd portik till torgytan.

I oktober 2005 fanns följande verksamheter vid torget: Bibliotek, fritidsgård, Bagarmossens kyrka, restaurang, pizzeria, café, kebabkök, godisaffär, tobaksaffär, ICA, frisersalong och ur&guldaffär.