Stäng fönster Stockholm kn, PARÅKAREN 1 SAMT TORGBILDNING

Beskrivning
Anläggningen är en mindre torgbildning vid gränsen till Hägerstensåsen som ligger öster om Västertorp. Torgbildningen utgörs av ett femvånings flerbostadshus med butiker i markplan, och en envånings butiksdel i hoppbyggt med husets norra gavel. Lamellhuset med butiker, och då även ena gavelns butik, uppfördes i början av 1950-talet, och ritades av Curt Strehlenert och Martta Ypyä som då var verksamma vid HSB:s arkitektkontor. Byggnaden som uppvisar ursprunglig karaktär är välgestaltad och något konstnärligt utformad i detaljer.
Torget har en rektangulär plan med öppna kortsidor. Vid västra långsidan, mittemot butikshuset, ligger ett lamellhus med lägenheter vars entréer vetter mot torget, (Fastigheten Slalombacken 1, hus nr 7). Vid torgets norra öppna del finns en uppgång till Hägerstensåsens tunnelbanestation. Vid torgets öppna del mot söder går Skridskovägen och på andra sidan ligger Västertorps bad- och sporthall.
Torget har en mindre bilparkering i norra delen vid tunnelbaneuppgången. Resten av torget är gestaltat med plattbelagda gångar, barr- och lövträd, rabatter, ett sparat parti med berg i dagen och avgränsande buskrader. Vid torgets norra del finns en fontän som restes 1955. Fontänen som har namnet Sigyn är gjord av Nils Möllerberg 1892 - 1954. Fontänen föreställer en kvinna som håller upp en skål som det rinner vatten från ner i en elliptiskts formad liten bassäng som är klädd med röda stenplattor. Installationen var en gåva från Hägerstensåsens kulturella förening.