Stäng fönster Stockholm kn, MARKURELL 10 M.FL.

Beskrivning
Radhuskvarter om 21 st radhus uppförda åren 1967-1968 i tre längor (7+7+7) högt beläget ovanför tunnelbanan i Axelsberg. Längorna är sinsemellan olika i formen pga olika lutning i terrängen; de trappar av nedåt olika mycket. På trädgårdssidan är sluttar terrängen brant och har delvis bevarad naturkaraktär. Alla lägenheter är utvändigt identiska vid sidan av att gavelfönster kan förekomma på gavellägenheterna. Varje tomtplätt på gatusidan är den andra lik med asfalterad gång, häckar och ett träd. Detta är ett ursprungligt arrangemang.

Fasaderna består av Preobas lättbetongelement och partier av mörkbetsad träpanel.
Fönstren är träfönster, mot framsidan tvåluftsfönster. Numera varierar färgsättningen av fönstersnickerierna något, ursprungligen var alla blå och de flesta har någon nyans av blått ännu.
Dörrarna är bevarade ursprungliga indragna pardörrar av teak med sidoljus.
Mot trädgårdssidan har samtliga byggnader franska balkonger.
Taken är papptäckta.
Mot gatsidan finns indragna balkonger med svarta träräcken.

FÖRÄNDRINGAR:
Entréstegen har i flera fall bytts från sträckmetall till olika typer av träkonstruktioner. Gångarna till entrén har i några fall belagts med andra material än asfalt.

Markurell 10 rymmer tre garagelängor från 1967-1969. De är uppförda i betongelement med frilagd ballast. Längorna trappar av nedåt för att följa terrängen. Pulpettaken är täckta av ursprunglig sinuskorrugerad plåt. 2002 byttes portarna av säkerhetsskäl ut mot nya bruna aluminiumportar.