Stäng fönster Stockholm kn, NOCKEBYHOV 1:1

Beskrivning
Putsad villa i en våning med inredd vind uppförd år 1875 (årtalet står att läsa högst upp på den öppna verandan ovanför entrén i söder) Byggnaden, kallad ”Stenvillan”, är belägen i ett sommarstugeområde vid Mälaren strand i östra utkanten av Nockebyhov. ”Gubbkärret” som området kallas består av ett 10-tal stugor och villor uppförda under perioden 1875 till 1920 (Läs mer under historik). På den förvildade trädgårdstomten finns ett äldre uthus i nordöst samt en bod och en barack i söder.

Det äldre uthuset/källarvinden är uppförd i natursten med ett röste klätt i bred, stående, faluröd lockpanel. Sadeltaket är klätt med sekundär trapetskorrugerad plåt. Spröjsat tvåluftsfönster på gavelröste med ursprungliga vitmålade träbågar och krysspröjsat överdel. Sekundär tillbyggnad på östgavel.

Mellan Stenvillan och Zachrishäll (hus nr 10) står en kraftig stjärna av gjutjärn på en stång som påminner om sällskapslivet för 100 år sedan. "HS" läser man runt stjärnan; det var Hantverk sällskapet som på detta sätt ville fira minnet av sina utflykter med båt till Gubbkärret.

”Stenvillan” har senare tillkomna tillbyggnader på gavlarna och köksfarstun på nordfasaden revs i början på 1990-talet. Huset har omputsats och genomgick vid inventeringstillfället en större renovering. Bland annat pågick ett arbete med att glasa in entrépartiet, medan en tidigare inglasning av altanen ovan entrén (troligen ej ursprunglig) tagits bort. Byggnaden har trots förändringarna bevarat en äldre karaktär.