Stäng fönster Hjo kn, PRÄSTGÅRDEN 1:7 GREVBÄCKS KYRKA

Beskrivning
Den gotiska salkyrkan ligger med koret åt öster på ett höjdläge i den västra delen av en rektangulär kyrkogård som sluttar åt söder och öster. I kyrkogårdens nordvästra del står klockstapeln och ett redskapsskjul från 1969 med flackt sadeltak och tjärad locklistpanel. Kyrkogården inhägnas av en kallmur av rundade gråstenar. Med undantag för västra sidan så kantas muren av unga askar. Muren har en öppning i sydmurens västra del och en centralt i öster, samt en öppning i nordväst. Runt den södra öppningen gör muren en inbuktning från vägen. Öppningen innefattar en stiglucka. Den östra öppningen har två grindstolpar av kalksten med avfasade krön. De uppbär en smidd pargrind i nygotisk stil med årtalet 1863. Mellan dessa portar och kyrkan löper breda grusgångar. Kyrkogården domineras av tre ålderstigna och ansenliga askar som tronar på den södra och västra sidan av kyrkan. Det äldre gravbeståndet från sent 1800- och tidigt 1900-tal reser sig på samma höjd som kyrkan vid dennas sydsida. De raka nord-sydliga gravraderna i öster är senare och i söder ganska glesa. Här finns dock ett återanvänt smideskors med lösa löv. Vid den västra kallmuren påträffas några få gravvårdar i kalksten från 1600-tal med karnisformade krön. I marken ligger fragment av en lockhäll i kalksten som sannolikt tillhört en gravtumba som stod sydväst om vapenhuset. Denna var rest över Lars Hierta (död 1732) och hans maka Emirentia Sparre. En sliten gravhäll från 1600-talet tjänar som trappa till klockstapeln. På kyrkogården står ett antal moderna lyktstolpar i rostfritt stål.
STIGLUCKA - Stigluckan har mot vägen har fasad av tre röda kalkstensstycken med rusticering. Över dess rektangulära öppning är följande inhugget: "Gifwen ifrån Ulfhult År 1758". Mot kyrkogården har stigluckan en hög skråkantad gnejssockel och en slät grå cementputs. I öppningen sitter en samtida hög smidd pargrind. Taket har en flack valmad sadelform och täcks av svart plåt. Stigluckan konserverades 1958.