Stäng fönster Katrineholm kn, SKÖLDINGEBY 8:1 SKÖLDINGE KYRKA

Beskrivning
Sköldinge kyrka är belägen strax intill vägen med kyrkogård omkring kyrkan. Närmast omkring kyrkan är den äldsta kyrkogården, väster om denna är den gamla kyrkogården som invigdes 1881 och i norr är den nyare kyrkogården från 1929 belägen. I norr ligger utvidgningen lägre än de äldre delarna. Den äldsta kyrkogården omges av en kallmurad terrassmur, som även avgränsar 1881-års utvidgning i norr. Runt den gamla kyrkogården från 1881 är en lövträdshäck. I öster på de lägre partierna finns en parkering och en minneslund som invigdes 1992. En äldre trädkrans inramar den äldsta kyrkogården, äldre träd växer även utefter mittgången på kyrkogården från 1881. Utvidgningen i norr avgränsas med en planterad granhäck. Kyrkogårdens entré i söder består av putsade grindstolpar med pyramidformat trätak och smidesgrindar. Liknande grindstolpar är även uppförda vid minneslundens ingång. Trappor leder ned till de lägre delarna av kyrkogården. Kyrkogården är gräsbevuxen med grusgångar runt kyrkan och över kyrkogården.
I minneslundens mitt är tre stenblock omgärdade av en åttakantig stenläggning och grusade gångar. Minneslunden omsluts av häckar och perenna planteringar.
Väster om kyrkan finns ett flertal äldre gravvårdar, huvudsakligen sten- och järnkors, men även en gjutjärnshäll från 1770. Äldre gravar finns även öster om kyrkan. Två runstenar är placerade på vardera sidan om kyrkogårdens södra entré.
Klockstapeln från 1700 är placerad i kyrkogårdens sydöstra hörn. Klockstapeln byggd för två klockor har mötande sadeltak, med en takryttare placerad i mitten, krönt med en järnstång. Varje sadeltak kröns av en mindre spira. Huv och stolpar är klädda med näbbspån - huven har dekorativ mönsterlagd spåntäckning. Syllar är avtäckta med kopparplåt.

Eva Wockatz, inventeringstillfället 2006-09-13.
Sköldinge-Lerbo Hembygdsförening årsskrift 1998, Bygden – kyrkorna – församlingen.