Stäng fönster Falkenberg kn, ULLARED 3:93 ULLAREDS KYRKA

Beskrivning
Ullared är ett litet samhälle som sedan 1890-talet fungerat som stationssamhälle, men som under senare år starkt präglats av tillkomsten av affärscentrat Ge-Kås och dess samt flera andra affärsrörelsers expansion i centrum, norr om kyrkan. Samhällets bebyggelse utgörs främst av enfamiljshus med ett fåtal låga flerfamiljshus i centrum. Affärscentrat Ge-Kås med sin stora och i stort sett fönsterlösa gula plåtbyggnad och stora asfalterade parkering dominerar centrum och är väl synlig från kyrkan.

Parkeringen i nordväst har en låg murad stenmur mot väster. I parkeringens nordvästra hörn finns en VAKTMÄSTERIBYGGNAD med garage. Betonggrund, stående locklistpanel röd, vita foder, knutar och vindskivor, sadeltak med svart betong tegel, brunsvarta dörrar.

I parkeringens nordvästra hörn ligger FÖRSAMLINGSHEMMET. Byggnaden är uppförd i vinkel med vita, stänkputsade, fasader, med valmat tak med brunsvart tvåkupigt betongtegel och mörka fönsterbågar.

Söder om kyrkan finns ett vattendrag och väster om kyrkan ligger väg 154.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården ligger högre än omgivande mark och kringgärdas av en murad stödmur av sten, kallmurad av flata, små hällar av sedimentär bergart. Grindförsedda öppningar, smidesgrindar med smidesdekor, hänger i raka stenstolpar av granit med spetsiga toppar, med trappor i norr, söder, öster och väster. Innanför/uppe på muren växer en trädrad av blandade lövträd bl.a. lönn och kastanj. På stenmurskanten av den äldsta kyrkogården växer även en häck.

Kyrkogården är gräsbevuxen med grusade gångar. Gången från parkeringen i nordväst mot huvudentrén i väster är bred och asfalterad. Gräs växer närmast kyrkans sockel.

Kyrkogården har ett fåtal större gravar med stenkanter och grushav, men låga, rektangulära stenar med små stenkantade planteringar framför dominerar. På södra sidan finns en del äldre gravstenar från 1700- och tidigt 1800-tal. Gravvårdar finns på samtliga av kyrkans sidor, men området sträcker ut sig mot norr. På kyrkogårdens norra sida, den äldre delen, finns ett antal gravstenar med fotomedaljonger. I gränsen mellan den äldre och yngre kyrkogården i norr finns en häck. Förövrigt har kyrkogården endast ett fåtal enstaka träd och buskar.

I södra muren finns ett murat GRAVKAPELL/BÅRHUS, delvis inbyggt i slänten. Byggnaden har fasader murade av små, rektangulära stenar med koppartäckning i toppen. Taket är täckt av torv och byggnaden har ett litet fyrkantigt fönster mot norr. Porten i söder utgörs av en kopparbeslagen dubbeldörr.