Stäng fönster Eskilstuna kn, GILLBERGA KYRKA 1:1 GILLBERGA KYRKA

Beskrivning
Den långsträckta kyrkogården ligger söder om kyrkan och sluttar svagt ned mot söder. I norr är en mindre gräsbeväxt kulle. Södra halvan av kyrkogården ligger något lägre och en terrasserad stenmur tar upp nivåskillnaden. Kyrkogården har fem ingångar, tre i väster som vetter mot gatan, en i norr som vetter mot parkeringen och en i öster som gränsar till en skogsdunge. De två ingångarna på kyrkogårdens västra sida, som ger tillträde till södra delen av kyrkogården har två grindar som är monterade på kvadratiska stenstolpar. Även i de två ingångarna till norra delen av kyrkogården är grindar, vilka dock är monterade på spritputsade stolpar.

Kyrkogården omges av en naturstensmur. I sydöstra hörnet är en senare utvidgning, där minneslunden är anlagd, som omgärdas av en gärdesgård.
Delar av en trädkrans är planterad innanför muren i södra delen av kyrkogården, som utvidgades 1912. Häckar är planterade i nord-sydlig riktning utefter gravkvarteren. Grusade gångar löper från ingångarna fram till kyrkan och in mellan gravkvarteren. I övrigt är kyrkogården gräsbevuxen. Häckarna, de ordnade gravkvarteren ger kyrkogården en strikt karaktär.

Vid västra muren på södra kyrkogården är en större gravplats avsedd för familjen von Celsing, Biby. Gravmonumentet har ett murat och putsat krön, som flankeras av två kvadratiska pelare. Muren och pelarna är täckta med svartmålad plåt i små format. Pelarna kröns av svarta klot. Vid gravmonumentets närhet på andra sidan av grusgången är en lång rad av enklare gravplatser, med stående gjutna minnestavlor som förtäljer namnen på Bibys tjänstefolk och antal år i tjänst. Tavlorna är gjutna vid Hällefors järnbruk.

Utmed östra muren är äldre gravplatser.