Stäng fönster Arboga kn, HATTMAKAREN 8

Beskrivning
Bebyggelsen på fastigheten Hattmakaren 8 ingår i den sammanhängande trähusbebyggelse som är utmärkande för Arboga stadskärna. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen på en fastighet består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader och/eller ekonomibyggnader placerade inne på gården. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en inre gård på fastigheten, eller i kvarteret. Delar av ekonomibebyggelsen kan vara ombyggda till boningshus.
Bostadshuset på denna fastighet täcker den tomtbredd som fanns på 1600-talet. 1917 skedde en sammanslagning med intilliggande tomt. Byggnaden är förmodligen från 1700-talet och inrymmer en tunnväld medeltida källare under västra delen. I källarens sydöstra hörn finns en igensatt dörr. Den har uppenbarligen lett in till ett nu otillgängligt eller igenfyllt källarrum under byggnadens östra del (se Ljung. Arboga stads historia). Byggnaden är uppförd i endast 1 våning och har således inte byggts på med ytterligare en våning, vilket troligen annars varit brukligt. En knutlåda på gaveln antyder däremot att huset breddats. Byggnaden finns förmodligen beskriven i en anteckning från 1742 (se Hembygdsföreningen Arboga minnes årsbok 1972-1973). I samma årsbok finns en ägarlängdsförteckning som sträcker sig tillbaks till 1661. Fönstrens form härrör från sent 1800-tal.
Fastigheten saknar den traditionella gårdsbildningen vilket förmodligen hänger samman med den fastighetsförändring som genomförts. Istället har en friliggande verkstad uppmurad i betongsten tillkommit 1934 samt ett vidhängande garage.