Stäng fönster Stockholm kn, BLIXTLAMPAN 1 M.FL. HÖGDALENS INDUSTRIOMRÅDE

Beskrivning
Högdalens industriområde i stadsdelens sydöstra hörn är ett renodlat arbetsplatsområde, utbyggt från sent 1950-tal till mitten av 1970-talet. Tre stora anläggningar; tunnelbanedepå, elverk och kraftvärmeverk, dominerar den södra hälften av området. I övrigt fanns ursprungligen ett stort inslag av mekaniska verkstäder och annan tillverkningsindustri tillsammans med lager. Vid inventeringstillfället i februari 2006 noterades bland annat att bilrelaterad verksamhet övertagit ett antal lokaler. Bilprovningen har sedan 1970 en besiktningsstation i området.

Kännetecknade för bebyggelsen är att en stor del av byggnaderna är uppförda med målade eller putsade lättbetongstommar och att inslaget av fasadtegel och korrugerade plåtfasader är betydande. Endast få av fastigheterna har annat än asfalterad eller bebyggd mark och flertalet är staketomgärdade.