Stäng fönster Gotland kn, NÄR KYRKOGÅRDEN 1:1 NÄR KYRKA

Den gamla kyrkogården
När kyrkogård har i söder, öster och norra nära nog behållit sin ursprungliga utsträckning. Vid åtminstone två tillfällen har utvidgningar gjorts åt väster, troligen på 1860-talet samt 1880-81.

Kyrkogården är omgiven av en kallmurad kalkstensmur, den mäter i söder 106 m, i öster 44 m, i norr 104 m och i väster 51 m.

Stigluckor finns i såväl södra som östra mursträckningarna. De är uppbyggda av kalksten, putsade med kalkbruk ut- och invändigt och täckta av faltak. Golven utgörs av gravhällar. Stigluckorna är försedda med järngrindar, den södra med pargrindar. Samma typ av grind finns även i den andra öppningen åt öster. I den västra muren finns en öppning utan grindar mot den nya kyrkogården. Gångarna, som är belagda med cementplattor, leder från de båda stigluckorna till kyrkans huvudingång, långhusportalen, och vidare utmed denna fasad samt utmed den västra fasaden. I väster ansluter en central, grusbelagd gång ut mot den nya kyrkogården.

Trädplantering utmed de södra och västra murarna (bl.a. bok). Vid kyrkoherden Eneqvists grav finns två bokar, vilka planterades omkring 1880. På de sydöstra och sydvästra delarna dominerar gräsmattor. På denna del av kyrkogården fanns 1996 202 synliga gravar, av dem är 32 st. klädda med murgröna. Kyrkogården uppvisar ett i övrigt ett rikt varierat urval av gravvårdar och gravanordningar. Kyrkans södra fasad belyses med strålkastare som placerats längs med de södra och sydöstra mursträckningarna. På kyrkogården finns också 4 st. lyktstolpar.

Den nya kyrkogården
Mellan de båda kyrkogårdarna finns ett djupt dike, de båda delarna binds samman av en bro. Den nya kyrkogården, som anlades 1948-49, är i det närmaste kvadratisk till sin utformning. Genom ett grusbelagt gångsystem är den indelad i kvarter. På den nya kyrkogården fanns 1996 250 synliga gravar, av dessa var sju täckta med murgröna. Centralt mot västra muren har en urnlund anlagts.

Kyrkogården omges av kallmurade kalkstensmurar med täckplattor av sandsten. Murarna mäter i söder 56 m, öster 49 m, norr 56 m och i väster 49 m. Öppningen i det sydvästra hörnet är försedd med en pargrind av järn. Rader med träd (lind) längs med södra och norra murarna, mittgången flankeras av nyplanterade träd. Längs med mittgången står 3 lyktstolpar.

Övriga byggnader på kyrkogården
På kyrkogården finns inga övriga byggnader förutom de båda medeltida stigluckorna i de södra resp. östra kyrkogårdsmurarna.